Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

29 юни 2024, 07:53 часа • 1197 прочитания

През последните 24 часа американските сили са унищожили 7 дрона и автомобил с контролна станция в контролирани от хутите райони в Йемен, предаде БГНЕС. „Дроновете и превозното средство са представлявали непосредствена заплаха за коалиционните сили на САЩ и търговските кораби в региона", заявиха от Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Реклама

Още: САЩ унищожиха обекти на хутите в Йемен

Напосредствена заплаха за коалиционните сили на САЩ

Подкрепяните от Иран хути атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив от ноември 2023 г. насам. Те твърдят, че нападенията им са в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

САЩ и Великобритания извършват удари в Йемен, целящи да намалят способността на бунтовниците да извършват нападения.

"Тези действия бяха предприети, за да се защити свободата на корабоплаването и да се направят международните води по-безопасни и сигурни", заявиха от CENTCOM.

"Продължаващото злонамерено и безразсъдно поведение на подкрепяните от Иран хути заплашва регионалната стабилност и застрашава живота на моряците в Червено море и Аденския залив", добавиха от централното командване на САЩ.

Нападенията доведоха до увеличаване на застрахователните разходи на корабите, преминаващи през Червено море, и накараха много корабни фирми да изберат далеч по-дългия преход около южния край на Африка. 

Още: Евакуираха екипажа от пострадал от нападение на хутите кораб в Червено море

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес