Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Израел трябва да избягва военни действия в Ливан, подобни на тези в Газа

10 октомври 2024, 00:47 часа • 675 прочитания

„Много ясно подчертавам, че в Ливан не трябва да има никакви военни действия, които да приличат на тези в Газа и да оставят резултат, подобен на този в Газа“. Това заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Още: САЩ са загрижени за хуманитарната ситуация в северната част на Газа

Милър отговаряше на въпрос относно видеоклип, публикуван от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. „Имате възможност да спасите Ливан, преди той да падне в бездната на една дълга война, която ще доведе до разрушения и страдания, каквито виждаме в Газа“, каза Нетаняху. „Казвам на вас, народа на Ливан: Освободете страната си от Хизбула, за да може тази война да приключи“, призова Милър, цитиран от БГНЕС.

Още: Израел: Ще нанесем смъртоносен, прецизен и изненадващ удар по Иран

Отделно Милър заяви, че Съединените щати са „особено загрижени“ за хуманитарната ситуация в северната част на Газа, където агенцията за гражданска защита на територията заяви, че израелските сили са засилили обстрела и са затворили пътищата, възпрепятствайки доставката на помощи.

Още: САЩ: "Хизбула" започва да отстъпва

„Изключително сме загрижени за хуманитарната ситуация в цяла Газа и особено за хуманитарната ситуация в северната част на Газа и мога да ви кажа, че това беше предмет на някои много спешни дискусии между нашите две правителства“, каза той.

„Ясно заявихме на израелското правителство, че съгласно международното хуманитарно право то е длъжно да позволи на храните и водата и на друга необходима хуманитарна помощ да достигнат до всички части на Газа“, каза Милър. „Напълно очакваме те да изпълнят тези задължения“, добави Милър, като същевременно предупреди Израел да не „провежда операции в Газа за постоянно“. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес