Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Двойните граждани във военна възраст вече не могат да напускат Украйна

05 юни 2024, 17:40 часа
Реклама

Мъжете в наборна възраст, които имат двойно гражданство - на Украйна и на САЩ - вече не могат да напускат нападнатата от Русия страна. За това съобщи посолството на Щатите в Украйна, като мярката е в сила от 1 юни.

Реклама

Още: Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

„Съгласно военното положение в Украйна мъжете на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната“, се казва в изявление на посолството от вторник. „По-рано двойните американско-украински граждани от тази група можеха да влизат и след това да напускат Украйна, ако бяха дерегистрирали украинското си местожителство и бяха регистрирали американското си местожителство. Това изключение беше отменено от 1 юни".

Още: САЩ никога не са забранявали на Украйна да сваля руски самолети над руска територия: Белият дом

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Премахната вратичка

Преди това една вратичка позволяваше на мъжете в наборна възраст да пътуват извън Украйна - въпреки забраната за напускане, наложена по време на военното положение. А именно, ако можеха да докажат, че живеят постоянно в чужбина. Новоприложеният закон за мобилизацията, който влезе в сила през май, обаче премахна това изключение от началото на юни.

Посолството на САЩ посъветва двойните граждани, които се намират в страната, „да се укрият на място и да се подчиняват на местните заповеди“, предаде Politico.

Още: Украйна ожесточава наказанията за избягване на военна служба: Приет е нов закон

Киев не признава двойното гражданство, като притежателите на украински паспорти обикновено са задължени да се откажат от други гражданства, макар че прилагането на това правило е ограничено.

Андрий Демченко - говорител на Държавната гранична служба на Украйна - обясни, че граничарите наистина се отнасят към украинците с двойно гражданство като към украинци, като всички те трябва да защитават страната от руската инвазия.

Още: Официално: Първи затворници влязоха в украинската армия (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес