Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските ботове се събудиха за изборите в САЩ: Реалността в мрежата на Мъск

11 октомври 2024, 11:30 часа • 452 прочитания

Стотици очевидно проруски профили на ботове в социалната мрежа "Х" (Twitter) усилено прокарват дезинформация за демократите и специално за Камала Харис в навечерието на президентските избори в САЩ (5 ноември). Това констатира екип от изследователи, работещ в неправителствения проект American Sunlight Project (ASP).

Методиката на пропагандата

Схемата, по която работят ботовете, е следната - те светкавично препубликуват и разпространяват прокремълска пропаганда, съдържание с тези против Харис и тези в подкрепа на Доналд Тръмп. В рамките на изследването са проучени 1200 профила, които към юли, 2024 година, са генерирали над 100 000 000 публикации. Някои от тях са успели да останат активни за 15 години, посочва AFP едно от заключенията на доклада.

Още: Тръмп не иска втори дебат с Камала Харис

Един от профилите, създаден през 2020 г., популяризира лъжата, че Харис е признала, че ще бъде "марионетка" на президента на Украйна Володимир Зеленски, ако бъде избрана за президент. Той прокламира и, че Белият дом настоява за смяна на режима в Ливан, възползвайки се от неотдавнашните атаки на Израел срещу "Хизбула" - такава позиция на администрацията на Джо Байдън няма.

Друг профил, създаден през 2011 г., сподели публикация от Илон Мъск – който подкрепи Тръмп и прокара развенчаното твърдение, че мигранти са били "внасяни" в Съединените щати, за да се манипулират изборите на 5 ноември.

Стотици акаунти в мрежата не могат да бъдат приписани на реални потребители на социалните медии, като някои създават фалшиви личности, използвайки изображения от уебсайтове за стокови снимки като Shutterstock, каза ASP.

За да прикрият целите си и по-лесно да се "внедрят в по-големи X/Twitter разговори", някои профили редовно споделят съдържание за теми като спорт и криптовалута, се казва в доклада.

Още: Седемте щата, които ще решат президентските избори в САЩ

"Не бяхме изненадани да открием поредна проруска мрежа от ботове, но бяхме шокирани да научим, че някои от профилите на мрежата от спящите агенти са били създадени и имат активност повече от десетилетие", коментира Нина Янкович, съосновател и изпълнителен директор на ASP. Янкович е била ръководител на отдела за борба с дезинформацията на американското МВР. Тя призова "Х" да блокира въпросната мрежа.

Реални мерки - кога?

Засега ръководството на "Х" не коментира темата. А преди Мъск да купи Twitter, той обеща "да победи спам ботовете или да умре, опитвайки се".

"Въпреки факта, че Мъск има явна цел да отърве своята платформа от ботове, открихме, че те продължават да съществуват в "X", дори идващи от мрежи, които вероятно са държавни", каза Янкович.

Още: Байдън се опасява от размирици след изборите в САЩ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес