Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският военен министър звънял в Пентагона с оплакване, че Украйна подготвя тайна операция: New York Times

27 юли 2024, 14:39 часа • 4037 прочитания

Преди две седмици, на 12 юли, новият военен министър на Русия Андрей Белоусов е провел по своя инициатива телефонен разговор с шефа на Пентагона Лойд Остин като се оплакал, че Украйна подготвя "тайна операция" срещу Русия, която, според сведенията на Москва, била съгласувана с Вашингтон. Белоусов предупредил, че подобна операция ще доведе до незабавно изостряне на отношенията между Русия и САЩ.

В Пентагона останали изненадани от изявлението на Белоусов, тъй като заявили, че нямат информация за подобна операция, но го възприели много сериозно. За всичко това пише The New York Times, позовавайки се на трима запознати източници.

Според публикацията Пентагонът не само отрекъл участие, но и подчертал, че Киев не винаги споделя с партньорите си своите планове относно контраофанзивата. 

Още: Няма вода за пиене, но ще завладява: Омагьосаният кръг за руската армия (ОБЗОР - ВИДЕО)

Авторът на материала отбелязва, че от началото на руската инвазия контактите между Пентагона и руското военно министерство на практика почти са прекратени. За повече от две години война Остин е разговарял с руски министър (предшественикът на Белоусов бе Сергей Шойгу) едва пет пъти. При това почти всеки път тези разговори ставали по инициатива на САЩ, които се надявали като държат отворени каналите за комуникация, да избегнат ескалацията. Именно това била и едната причина да бъдат толкова изумени след като този път ги потърсил самият Белоусов.

И тримата източници на американското издание твърдят, че в резултат на обаждането от Пентагона се свързали с Киев, заявявайки: Ако мислите наистина за нещо подобно, не го правете". 

Още: Майк Помпео: Тръмп може да одобри ленд-лийз за 500 млрд. долара за Украйна

Остава неясно имало ли е наистина подготовка за някаква операция от страна на Украйна и ако да, под каква форма е щяла да бъде.

Впрочем припомняме, че на 12 юли руското военно министерство действително публикува кратко съобщение, че е провело разговор с Пентагона, но повече подробности не бяха разкрити. По телефона: Лойд Остин и Белоусов обсъдиха намаляването на риска от "възможна ескалация"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес