Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски съд пак отхвърли жалба на арестувания журналист от САЩ Еван Гершкович

22 юни 2023, 14:03 часа
Реклама

Репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който бе арестуван в Русия по подозрения за шпионаж, загуби в четвъртък обжалването си срещу удължаването на предварителния му арест.

Удължаването на задържането на Гершкович в известния затвор Лефортово в Москва беше удължено миналия месец и е до 30 август. Той е заплашен с до 20 години затвор по обвинения в шпионаж, които категорично отрича.

Арестът му през март беше първото задържане на американски репортер в Русия по обвинения в шпионаж от времето на Студената война насам, което разтревожи Белия дом и допълнително обтегна връзките между Москва и Вашингтон.

Гершкович беше задържан в Екатеринбург, на около 1400 км източно от Москва, в края на март от агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Разузнавателната му дейност според Русия е била свързана с местно предприятие от военно-промишления комплекс. Гершкович дълго не получаваше достъп до консул.

Според Bloomberg руският диктатор Владимир Путин, издирван от съда в Хага заради депортиране на украински деца, лично е одобрил ареста на американския журналист.

На 18 април репортерът обжалва условията по задържането му, но Московският градски съд отхвърли жалбата.

ОЩЕ: Русия отказа на Еван Гершкович да бъде посетен от консул, САЩ разочаровани от решението

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес