Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решението на САЩ за дълбоки удари в Русия ще се забави още - Bloomberg посочи защо

12 септември 2024, 11:08 часа • 1288 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен намекна, че Вашингтон и Лондон може да вдигнат ограниченията спрямо Украйна за използване на далекобойни оръжия по военни обекти на руска територия съвсем скоро. Според Bloomberg обаче решение няма да има тази седмица: Зелена светлина: САЩ и Великобритания разрешават на Украйна удари по руска територия с техни оръжия?

Причината - Щатите първо ще изискват детайлна стратегия за ударите по руска земя с американски оръжия, изготвена от украинския президент Володимир Зеленски, и чак тогава ще премахнат ограниченията, твърди изданието. Към момента Вашингтон разрешава на Киев да обстрелва Русия само на около 100 км от границата, и то не навсякъде. Руснаците пък преместиха бомбардировачите си по-навътре и те не могат да бъдат достигнати от украинските сили.

Още: Операция "Курск": Руски контраатаки и украински отговор. Няколко сценария пред Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Промяна на позициите

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди въпроса по-подробно, когато се срещне с министър-председателя на Великобритания Киър Стармър във Вашингтон по-късно тази седмица.

Досега САЩ се противопоставяха на използването на американски оръжия за поразяване на цели по-дълбоко в Русия заради възможността за ескалация. Вашингтон и Лондон обаче промениха тона си, след като Иран прати балистични ракети на Москва: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран.

Снимка: Getty Images

Съвместното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и британския външен министър Дейвид Лами в Киев на 11 септември имаше за цел да чуе плана на Зеленски за нанасяне на удари по-дълбоко по руска територия и да се обсъди дългосрочната му стратегия до следващата година. Щатите и Великобритания искат да придобият по-добра представа кои точно ще са целите на Киев и защо.

Още: САЩ дават още 717 млн. долара помощ за Украйна

Какво е казал Зеленски на Блинкен и Лами?

Украинският президент е обяснил подробно защо Украйна трябва да нанася удари на територията на Русия, пише Bloomberg, позовавайки се на свой източник. Той добавя, че Зеленски е казал на Блинкен и Лами, че Украйна се интересува само от военни цели, и е обсъдил плановете на страната си за следващите месеци.

Още: WSJ: Украйна е принудена от западните партньори да търси "план Б" за войната

Малко вероятно е решението за дълбоките удари да бъде взето преди срещата на ООН в Ню Йорк, смята изданието. Лами потвърди това, като заяви, че срещата на ООН ще бъде следващата възможност за обсъждане на ракетите с далечен обсег и по-нататъшната подкрепа за Украйна. Обединеното кралство посочи, че е отворено към възможността Украйна да нанася удари по военни цели на територията на Русия с британските ракети Storm Shadow. Вече дори е взето такова решение от правителството в Лондон, твърди The Guardian, но се чака официалното съобщение.

Първият ден на общия дебат на високо равнище на сесията на Общото събрание на ООН ще бъде във вторник, 24 септември. Ще продължи до събота, 28 септември, и ще приключи в понеделник, 30 септември.

В края на миналия месец Зеленски заяви, че при срещата си с Байдън ще изложи „план за победа“, за да принуди Русия да спре инвазията си, макар че не предложи конкретика. Той заяви, че ще запознае с плана и кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп.

Още: Киев призова съюзниците си да помогнат за свалянето на руски ракети и дронове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес