Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканците започват доклад за импийчмънт на Байдън

19 август 2024, 19:05 часа • 1014 прочитания

Републиканците от Конгреса внесоха официално искане за импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Те използваха деня на откриването на Националния конгрес на Демократическата партия, за да започнат политическа атака, която едва ли ще получи сериозна подкрепа.

Докладът на три влиятелни комисии в ръководената от републиканците Камара на представителите обвинява Байдън в корупция, свързана с чуждестранните бизнес дела на сина му Хънтър.

Още: Хънтър Байдън ще даде показания в разследването за импийчмънт на баща му

Джим Джордан, ръководител на съдебната комисия, заяви, че проучването е показало „убедително“, че Байдън е „злоупотребил с публичната си длъжност за частна финансова изгода на семейство Байдън и бизнес партньори на Байдън“.

Републиканците обаче не са представили никакви преки доказателства, че Байдън някога е използвал служебното си положение, за да облагодетелства сина си или е участвал в бизнеса на Хънтър.

Много от обвиненията се отнасят за периода, когато Байдън не е заемал длъжността, след като е бил вицепрезидент на Барак Обама.

Байдън многократно е отричал да е помагал на бизнес начинанията на сина си, включително в Украйна и Китай.

Още: Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

От години републиканците използват чуждестранните връзки на Хънтър Байдън и хаотичния му личен живот на лекуващ се наркозависим, за да се опитат да злепоставят президента.

Въпреки това опитите на републиканците да изградят дело за импийчмънт срещу Байдън никога не са се доближавали до реално гласуване от Камарата на представителите.

Републиканците разполагат само с крехко мнозинство и остава неясно дали докладът някога ще доведе до официално гласуване за импийчмънт на Байдън, тъй като партията ще се нуждае от почти пълно единодушие, за да преодолее опозицията на демократите.

Ако Камарата на представителите все пак повдигне импийчмънт на Байдън, контролираният от демократите Сенат със сигурност ще оправдае президента.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес