Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден брой руснаци са поискали убежище в САЩ

03 май 2018, 16:20 часа • 9530 прочитания

Американските власти са получили рекорден брой искания за предоставяне на убежище от руски граждани през фискалната 2017 година (която приключва през септември месец).

По данни на Радио „Свобода”, което се позовава на съответната статистика от Службата за гражданство и имиграция на САЩ, за една година са били подадени 2664 молби за убежище. Това е с 40% повече в сравнение с предната година.

Става въпрос за рекорден показател за постсъветския период. Предишният рекорд е от 1994 година, когато са подадени 2127 молби.

Радио „Свобода” отбелязва, че броят на първоначалните молби на руснаци с молба за убежище нараства непрекъснато от 2012 година насам, когато Владимир Путин за пореден път зае президентския пост.

За получаване на убежище в САЩ заявителят трябва да предостави убедителни доказателства за това, че в родината му е подложен на преследване (или съществува заплаха от такова преследване) по расови, религиозни, национални, политически мотиви или заради принадлежност към определена социална група.

Точните причини, поради които руските граждани търсят убежище в САЩ не се уточняват в статистиката, допълва meduza.io.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес