Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Размяна на затворници между Русия и САЩ: Журналистът Еван Гершкович е на свобода

01 август 2024, 15:14 часа • 1496 прочитания

Русия е освободила осъдения репортер на The Wall Street Journal Еван Гершкович и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън като част от голяма размяна на затворници със САЩ. Новината съобщи Bloomberg на 1 август, след като от няколко дни насам се трупаха индикации за предстояща подобна сделка.

Мъжете, задържани в Русия по обвинения в шпионаж, които САЩ отричат, са на път за дестинации извън Руската федерация.

Още: Затворниците, които Русия и Западът ще разменят: The Insider показа пълен списък (ВИДЕО)

Като част от споразумението Кремъл освобождава и дисидента Владимир Кара-Мурза, заявява пред агенцията европейски служител при условие за анонимност. 42-годишният Кара-Мурза е активист с двойно гражданство - руско и британско, който упорито се бори срещу управлението на диктатора Владимир Путин и през април миналата година получи присъда от 25 години затвор за държавна измяна и други обвинения. Причината за тях - критики по посока руската инвазия в Украйна.

САЩ и техните съюзници ще върнат затворници на Русия, но в материала на Bloomberg не се споменава кои.

Още: Мащабна размяна на затворници от Русия: Кацнал самолет в Калининград дава поредни индикации

Кои са Гершкович и Уилън?

На 19 юли руски съд осъди Еван Гершкович на 16 години затвор по дело за шпионаж. Журналистът беше арестуван през март 2023 г. и прекара повече от година в руски център за предварително задържане заради предполагаемо събиране на разузнавателна информация за руското отбранително предприятие "Уралвагонзавод" в Свердловска област. Гершкович не се призна за виновен.

Пол Уилан също бе осъден на 16 години в затворническа колония с максимална сигурност по обвинения в шпионаж. Той беше арестуван през декември 2018 г. в Москва, където бе отишъл, за да присъства на сватбата на свой колега. Уилън беше осъден през юни 2020 г., но не призна вината си.

Адвокатът на Гершкович заяви пред контролираната от Кремъл агенция "РИА Новости", че не може да коментира размяната му. Адвокатът на Пол Уилън пък каза, че не разполага с информация за размяната и очаква новини от брата на клиента си.

Още: Американец се обади от затвор в Русия на CNN, за да настоява за освобождаването му

Готвената размяна

През последните дни 7 политически затворници са прехвърлени в неизвестна посока в Русия, а местонахождението на други трима е неизвестно.

По-рано от затворническите колонии и центровете за предварително задържане бяха изведени Иля Яшин, бившите координатори на щабовете на Алексей Навални в Томск и Уфа - Ксения Фадеева и Лилия Чанишева, правозащитникът Олег Орлов, художниците Александра Скочиленко и Данийл Кринари, Кевин Лик и Владимир Кара-Мурза. Правозащитничката Ева Меркачева предложи те да бъдат подготвени за размяна. Fox News пък съобщи, че Гершкович ще бъде пуснат на свобода на 2 август.

Снимка: Еван Гершкович, Getty Images

Още: Американски журналист, осъден за шпионаж в Русия, вероятно ще бъде освободен (ВИДЕО)

Раздвижване имаше тази сутрин - самолет Ан-148 кацна в руския ексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море, след полет от московското летище Внуково. Такива самолети са били използвани за размяна на Виктор Бут, Константин Ярошенко и Надежда Савченко за руснаци, припомня опозиционният руски Telegram канал ASTRA.

Ден по-рано телевизионният канал N1, партньор на CNN в Словения, съобщи, че размяна между Русия, САЩ, Германия и Беларус може да се осъществи в близките часове.

Според телевизионния канал сред участниците в размяната е германският гражданин Рико Кригер, който е осъден на смърт в Беларус, но помилван от диктатора Александър Лукашенко. Той ще бъде разменен за Вадим Красиков, предполагаем офицер от ФСБ, осъден в Германия за убийството на чеченския полеви командир Зелимхан Хангошвили.

Русия може да прехвърли на Запада 20-30 политически затворници и журналисти в замяна на свои агенти и офицери от разузнаването, съобщи източник на The Moscow Times, пожелал анонимност.

Още: САЩ и Кремъл преговарят за освобождаване на американски журналист, Путин с условие

Състоял се е първи етап на размяната

Прокремълският Telegram канал Mash съобщи, че днес е бил проведен един етап от размяната на затворници. Русия е предала в Калининград разкритите в Словения шпиони Артьом и Анна Дулцеви, твърди изданието.

Двамата са осъдени в Словения на една година и седем месеца затвор за шпионаж. Те са прекарали приблизително същото време в ареста. Според словенските специални служби Дулцеви са се представяли за аржентинските граждани Лудвиг Гиш и Мария Роза Майер Муньос.

Не се съобщава кои от руските политически затворници са били предадени в замяна на Дулцеви.

Освен самолетът, кацнал в Калининград тази сутрин, друг специален полет е на път за турската столица Анкара, добавя ASTRA.

Кремъл отново отказа да коментира евентуална размяна на затворници между Русия, САЩ, Германия и Беларус. „Все още нямам коментари по тази тема“, заяви прессекретарят на диктатора Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес