Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътници на самолет са ранени при силна турбуленция: Наложи се аварийно кацане (ВИДЕА)

02 юли 2024, 10:46 часа
Реклама

Полет на Air Europa от Мадрид до Монтевидео е принудително приземен на бразилско летище поради „силна турбуленция“, съобщават от авиокомпанията. Около 40 пътници, предимно с леки наранявания, са били откарани в болници в Натал, столицата на щата Рио Гранди до Норте, след като самолетът е бил отклонен рано в понеделник (1.07).

Новинарският уебсайт G1 съобщава, че някои пътници са получили фрактури, а други са си ударили главите по време на турбуленцията.  Самолетът Boeing 787-9 Dreamliner излетя от Мадрид в 23:57 ч. в неделя с 325 души на борда и трябваше да пристигне в уругвайската столица Монтевидео рано в понеделник. В 2:32 ч. полет UX045 е поискал аварийно кацане на летище Натал в Североизточна Бразилия - на 4000 км от Монтевидео, летище Zurich Airport Brazil. Air Europa публикува в X, че „това е летището, което най-бързо може да обслужи пътниците с медицински нужди“.

Имало е „ранени пътници с различна тежест“, съобщава авиокомпанията. Държавният департамент по обществено здраве съобщи, че 40 пътници - от Испания, Уругвай, Израел, Германия и Боливия - са били лекувани в държавни болници. Повечето от тях са били изписани, след като са получили медицинска помощ, предава The Guardian.

Още: Африкански вицепрезидент загина в самолетна катастрофа*

Пътник публикува снимки и видеа

Потребител на платформата за социални медии X, който твърди, че е бил на полета, публикува снимки на счупени таванни панели, с открити тръби и проводници.

В 13:12 ч. Air Europa съобщава, че пътниците, които не са пострадали, са прехвърлени в Ресифе - столицата на щата Пернамбуко, на 255 км от Натал, „където ще бъдат настанени и след това ще пътуват до Монтевидео“.

Климатичните промени

През май 73-годишен британец загина, а няколко други пътници и екипаж получиха наранявания на черепа, мозъка и гръбначния стълб, когато полет на Singapore Airlines от Лондон за Сингапур беше засегнат от турбуленция и беше принуден да извърши аварийно кацане в Банкок.

Още: Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Учените твърдят, че турбуленцията в чистия въздух, която е невидима за радарите, се засилва заради климатичните промени.

Изследване на Университета в Рединг показва, че по-високите температури, предизвикани от климатичните промени, водят до значително увеличаване на турбулентността при трансатлантическите полети. Те установяват, че случаите на силна турбуленция са се увеличили с 55 % между 1979 г. и 2020 г. поради промените в скоростта на вятъра на големи височини.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес