Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо президент или първо баща? Тежка дилема пред Джо Байдън заради делото на сина му

04 юни 2024, 17:56 часа
Реклама

Джо Байдън е изправен пред деликатна ситуация по време на кампанията за нов мандат в Белия дом. Синът му Хънтър се изправя пред съда заради делото за незаконно притежание на оръжие.

Хънтър го грозят до 25 г. затвор

Преди встъпителните изявления държавният глава на САЩ заяви: „Аз съм президент, но съм и баща“. Той изрази подкрепа за сина си, който може да бъде изправен пред до 25 години затвор за това, че уж е излъгал за своята наркозависимост, когато е попълвал документи за покупка на пистолет през 2018 г.

Още: Синът на Байдън финансирал тероризъм в Русия? Москва образува дело

„Като президент не коментирам и няма да коментирам висящи федерални дела“, продължи той. „Но като баща изпитвам безгранична любов към сина си, доверие в него и уважение към неговата сила“.

Борбата на Хънтър Байдън с наркотичната зависимост е общоизвестна към този момент. Той я е обсъждал публично и е писал за нея в мемоарите си - разкрития, които скоро ще послужат като доказателство в процеса срещу него.

„Синът ми, както и много други хора, които познавате у дома, имаше проблеми с наркотиците“, казваше преди време Байдън. „Той ги е преодолял. Поправи се. Работи върху това".

Очаква се бившата съпруга на Хънтър Байдън - Катлийн Буле - да даде показания за навиците му да употребява наркотици. Хали Байдън, вдовицата на брата на Хънтър, с която Хънтър по-късно има романтична връзка и която изхвърля въпросния пистолет в контейнер за боклук в Делауеър, също е в списъка на свидетелите на прокуратурата.

Още: Играе ли ФБР в полза на Джо и Хънтър Байдън? Републиканец изнесе любопитни данни

Снимка: Хънтър Байдън, Getty Images

Джо Байдън пази дистанция от делото

Джо Байдън в момента върви по тънко въже. Той прекара уикенда със сина си в Делауеър, а в неделя вечерта остана в Уилмингтън, където ще се проведе съдебният процес. По време на избора на съдебни заседатели в понеделник обаче президентът вече се беше върнал във Вашингтон. Макар да отбеляза подкрепа за сина си, той също така запазва дистанция от самото дело.

Още: Какво пушите обикновено?: Синът на Джо Байдън подразни републиканците в Конгреса (ВИДЕО)

Първата дама Джил Байдън присъстваше и седеше зад Хънтър. Двамата се прегърнаха по време на сутрешната пауза в съдебното заседание и отново след края на деня, съобщи BBC. Към Джил се присъединиха настоящата съпруга на Хънтър - Мелиса Коен Байдън, неговата полусестра - Ашли Байдън, и нейният съпруг.

Джил Байдън се омъжва за Джо Байдън, след като първата му съпруга - майката на Хънтър Байдън, загива в автомобилна катастрофа през 1972 г., при която Хънтър и брат му Бо са ранени. Инцидентът отнема живота и на малолетната им сестра Наоми.

Президентът на САЩ редовно говори за близостта на семейството си и е превърнал тази отдаденост в част от политическата си идентичност.

Той разказва как като американски сенатор всяка вечер се е прибирал с влака от Вашингтон до Делауеър, за да може да каже лека нощ на децата си. Написал е книга за справянето със скръбта след смъртта на Бо Байдън от рак на мозъка през 2016 г. и е говорил за емоционалната травма, която е преживял след кончината на първата си съпруга.

Още: Камарата на представителите одобри разследване за импийчмънт на Джо Байдън

Мръсни тайни на Хънтър излизат наяве

Сега на публично място ще бъдат показани и по-неприличните аспекти от историята на семейство Байдън - например текстовите съобщения между Хънтър Байдън и семейството му, включително интимната комуникация с вдовицата на Бо.

Ще бъдат представени и снимки и други подробности за употребата на кокаин от Хънтър Байдън. Част от тях вероятно са извлечени от преносимия компютър, чието съществуване и съдържание се превърна в спорна част от последните дни на президентските избори през 2020 г.

Още: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

Процесът срещу Хънтър Байдън идва след една от най-големите истории на президентските избори през 2024 г. досега - осъждането на Тръмп по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи. Макар че двата случая се различават съществено - обвинения срещу кандидат срещу син на кандидат - ритъмът на двата процеса неизбежно ще доведе до сравнения.

Още: Признаха Тръмп за виновен по всички обвинения: Какво следва?

Хънтър Байдън също така е подсъдим по федерални данъчни обвинения, като съдебният процес е насрочен за септември. Това дело, свързано с предполагаемо неплащане на данъци в размер на поне 1,4 млн. долара за четири години, може да се окаже по-опасно от политическа гледна точка за президента, като се има предвид, че то включва финансови престъпления, а не такива, свързани с наркозависимостта на сина му.

Още: Хънтър Байдън застава пред съда за данъчни измами

Ако Хънтър Байдън бъде осъден в някой от федералните процеси, в рамките на президентските правомощия на баща му е да го помилва.

В миналото подобен ход щеше да бъде политически токсичен, но Тръмп упражни правомощията си за помилване на редица противоречиви фигури, които са работили за него, и изглежда, че не е платил висока цена за това.

Макар че това е действие, което бащата Джо Байдън може да намери за привлекателно - той настоява, че синът му е невинен - Белият дом заяви, че такъв ход не се обмисля.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес