Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи иск от американски щат срещу Китай заради коронавируса

22 април 2020, 08:40 часа • 3297 прочитания

Американският щат Мисури предяви иск срещу китайското правителство и управляващата комунистическа партия заради това, което нарече умишлена измама, водеща до глобалната пандемия COVID-19, предаде BBC.

"Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на COVID-19, заглуши ранното подаване на сигнали и направи твърде малко, за да спре разпространението на болестта. Те трябва да носят отговорност за своите действия", заяви генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит. 

Със съдебния процес се иска обезщетение за загубата на човешки животи, човешкото страдание и икономическите сътресения, настъпили в щата.

Китай категорично отрича погрешното управление на кризата.

Докато чиновниците от Мисури определиха съдебния процес като "исторически", експерти твърдят, че той ще срещне значителни правни и процедурни пречки, тъй като американският закон дава имунитет на чуждестранните правителства от подобни действия.

Искът на Мируси обаче не е първият от САЩ на тема "отговорност за коронавируса" - ето подробности какво направи един от окръзите на щата Ню Йорк!

Още: "Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е виновна за коронавируса"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес