Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в подкрепа на Газа при предаването на щафетата от Байдън на Харис (ВИДЕО)

20 август 2024, 07:25 часа • 678 прочитания

Протестиращите срещу военните действия на Израел в Газа за кратко пробиха външното защитно ограждение на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, часове преди президентът на САЩ Джо Байдън да предаде щафетата на Камала Харис като кандидатура на демократите за следващия мандат в Белия дом.

Малка група от около 100 демонстранти се откъсна от по-голямо шествие, включващо хиляди хора, и се насочи към металните бариери около сградата в първия ден от конгреса на партията. Полицаи им попречиха да стигнат до вътрешния кордон. Един демонстрант, облечен в черно, беше изнесен за ръце и крака от няколко служители, предаде кореспондент на АФП.

Протестиращи групи призоваха за масови демонстрации през цялата седмица срещу подкрепата на администрацията на Байдън-Харис за войната на Израел срещу "Хамас" след смъртоносните атаки на палестинската терористична групировка от 7 октомври, 2023 година.

Още: Блинкен: Нетаняху потвърди подкрепата си за примирието

"Органите на реда пристигнаха незабавно на място и овладяха ситуацията. В нито един момент вътрешният периметър не беше нарушен и нямаше заплаха за охраняваните", казаха от полицията, предаде БГНЕС.

По-късно полицията се насочи към парк близо до конгресния център, за да го прочисти от демонстранти.

Войната в Газа е въпрос, който предизвиква огромно разделение за Демократическата партия преди изборите на 5 ноември. Тя заплашва да отблъсне американците от арабски произход като гласоподаватели, някога надежден демократичен блок гласоподаватели, особено в ключови щати.

"Хамас" пое отговорност за взрив край синагога в Тел Авив, обеща още такива атаки (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес