Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пробивът в сигурността е странен": Един от най-добрите стрелци в света за атентата срещу Тръмп

21 юли 2024, 19:42 часа • 3120 прочитания

След опита за убийство на Доналд Тръмп един от най-добрите стрелци в света Росен Христов с анализ на атентата и какво е важно при осигуряване на периметъра на сигурност при събития от такъв ранг.

Още: Иран отхвърли обвиненията за намеса в опита за убийство на Тръмп

Според инструктора по стрелба разстоянието не е било голямо и редица фактори е можело да усложнят иначе простия изстрел, който да доведе до фатален край. „Разстоянието е било около 150 метра. Това е сравнително прост изстрел. Има и редици допълнителни фактори, които го правят предизвикателен. Те са вятър, движила ли се е целта, както и проектилът на оръжието“, обясни Христов.

Още: Тръмп с гръмка заявка: Поех куршум за демокрацията (ВИДЕО)

Той е многократен републикански шампион по динамична стрелба и първият българин, който покрива стандартите за „черния колан“ сред стрелците в САЩ – титлата Grand Master. Работил е седем години „Дипломатическа сигурност“ към чуждестранни правителствени агенции и се е специализирал в стрелба с различни оръжия. Работил е като инструктор в Близкия изток. През 2015-та заминава за САЩ, а две години по-късно става трети в класацията на най-добрите стрелци на Америка. Присъединява се към Tactical Performance Center (TPC) в Сейнт Джордж, щата Юта.

Още: В знак на солидарност: Привърженици на Тръмп си сложиха превръзка на ухото (СНИМКИ)

Тази академия подготвя за работа с огнестрелно оръжие редица подразделения на американската армия, избрани правителствени военни и полицейски агенции и формирования. Към днешна дата Росен Христов е директор на тренировъчния процес.

Още: САЩ получили информация за ирански заговор за убийството на Тръмп

Според него е много странно как периметърът на сигурността на подобно събитие, на което се случва пробивът, не е осигурен. „Стрелецът е бил с камуфлажен панталон. Оръжието е голямо, как е попаднало на покрива? Дори да е разглобен, не може да не се забележи. Ако е бил с раница, как е минал през охраната. Много въпроси има“, каза още експертът.

Той обясни и че при направените 8 изстрела, стрелецът е премерил 3, другите 5 са били къси и е било ясно за него, че няма да уцели целта. „Ако е искал точен изстрел, при подобен темп на стрелба, няма как да стане. Тя е характерна за мишени на близко разстояние, тип силуети“, каза още Христов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес