Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признание: Канада не разполага с необходимите инструменти за борба с киберпрестъпленията

04 юни 2024, 23:50 часа
Реклама

Федералното правителство на Канада не разполага с капацитет и инструменти за ефективна борба с киберпрестъпленията, отчасти поради прекомерната бюрокрация и недостига на персонал. Това заяви днес главният контролен орган на страната, предаде Ройтерс.

Още: Канада увеличава разходите си за отбрана

В официален доклад главният одитор Карън Хоган заяви, че е установила пропуски в реакциите, координацията, проследяването и обмена на информация между организациите, които отговарят за защитата на канадците.

Още: Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

През август миналата година националната агенция за разузнаване на Канада заяви, че организираната киберпрестъпност ще представлява заплаха за националната сигурността и икономическия просперитет през следващите две години. Тя посочи Русия и Иран като места, от които престъпниците могат да да действат срещу западни цели. Хоган заяви, че много жалби за киберпрестъпления са били изпратени до грешната организация и отбеляза, че на някои от тях не е отговорено, предаде БТА.

Още: Канада намалява броя на временно пребиваващите в страната

Кралската канадска конна полиция (RCMP) е имала закъснения при внедряването на информационна система, предназначена да улесни жертвите при подаването на сигнали за престъпления и да осигури споделена база данни за киберпрестъпления за правоприлагащите органи.

Към януари 2024 г. 30 % от длъжностите във всички служби на RCMP, занимаващи се с борба с  киберпрестъпления, са били незаети. В отговор министърът на обществената безопасност Доминик Леллан заяви, че  Отава скоро ще стартира нова стратегия за защита на икономическите интереси от киберзаплахи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес