Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преследваните от Мадуро лидери на венецуелската опозиция спечелиха наградата "Сахаров" на ЕС

24 октомври 2024, 14:31 часа • 431 прочитания

Лидерът на демократичните сили на Венецуела Мария Корина Мачадо и кандидатът на опозицията в президентските избори през юли Едмундо Гонсалес Урутия получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г., присъждана от Европейския парламент.

Още: "Ще се боря за свобода и демокрация във Венецуела": Избягалият опозиционен лидер се обърна към Мадуро

Кои са Едмундо Гонсалес и Мария Мачадо?

ЕС вече обяви, че законният и демократично избран президент на южноамериканската страна е Едмундо Гонсалес - нещо, което и САЩ признават. Гонсалес напусна Венецуела в началото на септември и получи политическо убежище в Испания. Отпътуването на 75-годишния политик последва сътресенията след изборите на 28 юли, на които досегашният президент Николас Мадуро обяви победа. Тя беше оспорена от Гонсалес, Мачадо и по-голямата част от международната общност.

Още: За престъпления срещу човечеството: Издадоха заповед за арест на Мадуро

Преди заминаването на Гонсалес Венецуела издаде заповед за ареста му, като правителството го обвини в заговор и фалшифициране на документи, наред с други „тежки престъпления“.

Опозицията твърди, че разполага с доказателства, че Гонсалес е спечелил с комфортна преднина, и качи в интернет подробни резултати от гласуването, според които той е победил убедително Николас Мадуро. Каракас не публикува подробни данни от гласуването, за да докаже резултата. Очакваше се Мария Мачадо да се кандидатира срещу Мадуро, но в последния момент беше възпрепятствана от лоялни на президента институции.

Снимка: Getty Images

През септември Европарламентът призова за санкции срещу режима на Мадуро.

Наградата "Сахаров": Венецуелските политици надделяха над Мъск

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата на наградата „Сахаров“ в пленарната зала в Страсбург на 24 октомври след заседанието на Председателския съвет на Парламента, по време на което беше взето решението.

"Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г. се връчва на Мария Корина Мачадо и избрания президент Едмундо Гонсалес Урутия за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни - справедливост, демокрация и върховенство на закона. Европейският парламент подкрепя народа на Венецуела, както и Мария Корина Мачадо и признатия за президент на Венецуела от Европейския парламент Едмундо Гонсалес Урутия в тяхната борба за демократично бъдеще на страната им. Тази награда е за тях“, обяви Мецола.

Припомнете си номинациите: Групата на "Възраждане" в ЕП номинира Мъск за най-висшия приз за човешки права в ЕС

ЕП вече осъди „изборните измами“ и сериозните и систематични нарушения на правата на човека, извършени срещу демократичната опозиция, венецуелския народ и гражданското общество в страната.

По данни на правителството на Венецуела - 2400 души са били арестувани по време на демонстрациите след изборите, а неправителствени организации съобщиха за гибелта на 24 души. Мария Корина Мачадо продължава да се укрива, а Едмундо Гонсалес Урутия е в Испания.

Още: САЩ не признаха "победата" на Мадуро: "Едмундо Гонсалес е президент на Венецуела"

За наградата "Сахаров"

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта ще се състои на 18 декември по време на пленарното заседание на Европарламента в Страсбург.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров е най-високото отличие на ЕС в областта на правата на човека. Създадена през 1988 г., наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент на лица и организации в знак на признаване на тяхната работа в една от следните области: защита на правата на човека и основните права, по-специално свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитане на международното право, развитието на демокрацията, както и защитата на върховенството на правото.

Още: Махса Амини посмъртно получи наградата "Сахаров", ЕП й отдаде почит

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес