Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поток от снаряди за Украйна: Пентагонът се задейства с роботизирана фабрика

30 май 2024, 10:18 часа • 6659 прочитания

В склад, намиращ се в индустриалната зона край Далас, в момента се създава бъдещето на американското производство на боеприпаси. Скоро първият голям оръжеен завод на Пентагона, построен след нахлуването на Русия в Украйна, ще произвежда около 30 000 снаряда месечно за 155-милиметровите гаубици на украинската армия.

Целта на САЩ - 100 000 снаряда месечно до края на 2025 г.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - през 2023 г. Украйна изстрелваше между 4000 и 7000 такива снаряда дневно в продължение на няколко месеца, преди вътрешните борби между републиканците в Камарата на представителите на САЩ да спрат по-нататъшното финансиране на оръжейните доставки за Киев. Големите доставки на американски артилерийски боеприпаси бяха възобновени през април, след като Конгресът прие пакет от помощи, който включваше 61 млрд. долара за Украйна. Месеците пауза обаче доведоха до драстичен недостиг на боеприпаси за Киев.

Още: Новите козове за Украйна и Русия във войната: Оръжията и логистика (ВИДЕО)

За да бъдат снабдени силите на Украйна, Пентагонът постави миналата година цел за производство на 100 000 снаряда месечно до края на 2025 г. Заводите в Скрантън и Уилкс-Баре в щата Пенсилвания произвеждат общо около 36 000 боеприпаса на месец. Новият завод на General Dynamics в Мескит, Тексас, ще произвежда по 30 000 снаряда месечно, след като достигне пълния си капацитет. Очаква се базираната в Охайо отбранителна фирма IMT да компенсира разликата.

Целта от 100 000 броя месечно представлява почти десетократно увеличение на производството в сравнение с преди няколко години, пише The New York Times.

Още: Не само да обещават, а да дават пари за снаряди: Чехия с призив за Украйна

Въпреки целта на САЩ - Русия пак ще произвежда повече?

Преди по-малко от година мястото в Северен Тексас, където в момента се произвеждат снаряди, представляваше просто едно кално поле. Но с милиони долари от Конгреса и с помощта на базираната в Турция компания Repkon американската отбранителна фирма General Dynamics успя да открие фабриката около 10 месеца след полагането на основите.

Още: Анализ: Решаващият момент за Украйна настъпи

Според висшия служител в Пентагона Уилям Лаплант САЩ са предоставили на Киев повече от три милиона 155-милиметрови снаряда от началото на войната, започната от Владимир Путин през февруари 2022 г. Дали обаче самото увеличение на производството на артилерийски боеприпаси ще бъде достатъчно, за да промени резултатите на бойното поле в полза на Украйна - не е ясно.

Майкъл Кофман, експерт по руската армия и старши сътрудник във Фондацията за международен мир „Карнеги“, казва, че в най-добрия случай целите за производство до края на 2025 г. "ще дойдат късно в тази война и вероятно руското артилерийско производство все още ще бъде по-високо от това на САЩ и Европа, взети заедно, в този момент".

Снимка: Facebook.com/Володимир Зеленски

„Да кажем, че след година и половина и САЩ, и Европа ще произвеждат или ще купуват по над един милион снаряда“, добавя той. „Това вероятно все още е по-малко, отколкото Русия ще произведе тази година".

Още: Руската оръжейна промишленост – иновации и обем: "Ростех" се хвали

Новият завод ще произвежда снаряди по-бързо - с роботи

Фабриката в Мескит ще се състои от три производствени линии в различни сгради. Когато и трите линии бъдат завършени, повечето от турските работници на Repkon ще се приберат у дома. Половината от американската работна ръка на място идва от друг завод на General Dynamics - в Гарланд, където компанията кове стоманени корпуси за въздушни бомби. Заводът в Мескит ще добави около 350 работни места към местната икономика, когато достигне пълния си производствен капацитет през следващата година, казват представители на компанията.

Новата фабрика ще изработва снарядите много по-бързо от тази в Пенсилвания например. По-краткият срок на изпълнение се дължи на използването на метода поточно формоване - машина в заграждение с размерите на градски автобус върти 60-килограмова стоманена чаша с висока скорост, като същевременно я изстисква, докато се превърне в дълъг, блестящ цилиндър. Оттам нататък голяма част от останалата работа се извършва от роботи.

Още: Възмущение заради данни, че Германия и САЩ са заплашили да изоставят Украйна

Поредица от идентични роботизирани ръце хващат металните части на снарядите от една машина и ги поставят на малки автоматизирани колички, които ги отвеждат до следващата станция, където друг робот, плъзгащ по релса, започва следващия етап от процеса. Работната зона на всеки робот е оградена. Има и „въздушна врата“ - ивица от сензори, които позволяват на количките да влизат, но изключват машините, ако открият човек. Човекът е необходим в няколко стъпки, за да повдига "препятствия" по пътя.

Лазерните скенери са заменили човешките очи и ръчните инструменти за проверка на снарядите - те бързо проверяват дали боеприпасите отговарят на желаните спецификации.

След като бъдат завършени, празните снаряди, произведени в Мескит, ще бъдат изпратени до единственото съоръжение на армията за пълнене с експлозиви - завод от времето на Втората световна война в Бърлингтън, Айова. През следващата година обаче много от снарядите ще бъдат изпратени в друг нов завод на General Dynamics, който е в процес на изграждане в Камдън, Арканзас.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

Стремежът на Пентагона да реинвестира в производството на боеприпаси ще доведе и до отварянето на втора линия за пълнене на снаряди с експлозиви в завода на армията в Айова, както и до частичното отваряне на завода в Парсънс, Кан, за опаковане на артилерийски горивни заряди, който до голяма степен беше закрит при закриването на бази през 2000 г.

След като бъде завършен, неуправляемият снаряд ще бъде дълъг малко под 1 метър и ще тежи около 45 килограма, от които 10 кг ще бъдат взривната му част. Това е достатъчно, за да убие хора в радиус от около 45 метра.

Още: Украйна получава първите артилерийски снаряди от инициативата на Чехия

Европейските страни също увеличават производството на артилерийски боеприпаси, а американските отбранителни компании водят разговори с украинското правителство, за да намерят начини да помогнат на Украйна да засили собствената си отбранителна индустрия. САЩ са прехвърлили на Киев "чувствителни производствени планове" за повече от 1000 американски оръжия и са превели същия брой технически ръководства от английски на украински език, казват пред NYT двама официални представители.

Още: 100 млрд. евро от НАТО за Украйна: Чака се развитие по-скоро

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес