Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помагал на "Ислямска държава": Осъдиха американски войник на 14 г. затвор

12 октомври 2024, 08:54 часа • 550 прочитания

Американски войник, опитал се да помогне на "Ислямска държава" (ИД) да атакува въоръжените сили на САЩ в Близкия изток, бе осъден на 14 години затвор. Това предаде Франс прес, като се позова на министерството на правосъдието. Присъдата е била постановена вчера.

През юни миналата година Коул Бриджес се признал за виновен по обвинения в "опит за предоставяне на материална помощ на чуждестранна организация, определена като терористична, и опит за убийство на американски военнослужещи".

Той поискал да бъде осъден на максимално предвидените 40 години, но съдията отхвърлил това негово искане.

Още: САЩ убили четирима лидери на „Ислямска държава“ през август

Хората, на които 22-годишният американският военнослужещ предал информация, се представили за членове на ИД. Вместо това обаче те се оказали агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) под прикритие.

Бриджес се присъединил към въоръжените сили на САЩ през 2019 г.

Той започнал да обсъжда през октомври 2020 г. с предполагаем джихадист, който обаче се оказал агент на ФБР, "обучение и съвети", по-конкретно как да нападне "потенциални цели в Ню Йорк. След това войникът инструктирал събеседника си как да причини максимални щети и жертви, като атакува американската армия в Близкия изток.

Още: Джихадисткият ислям в Палестина: Как се върна

Бриджес освен това изпратил два свои видеозаписа. На първия той стои до джихадистки флаг, а на втория повтаря "пропагандна реч, подкрепяща засада" на американски войници.

През януари 2021 г. той бил арестуван.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес