Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на вицето на Тръмп за мир в Украйна: Путин харесва това (ВИДЕО)

14 септември 2024, 19:00 часа • 5321 прочитания

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ от лагера на Доналд Тръмп - Джей Ди Ванс - изложи мирен план за прекратяване на войната в Украйна, който подозрително прилича на това, което иска диктаторът Владимир Путин.

Още: От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

Украински земи за Путин - това ли е планът на Тръмп и Ванс?

В интервю за „Шоуто на Шон Райън“, публикувано в четвъртък, сенатор Ванс беше попитан за плановете на Тръмп за прекратяване на войната, понеже републиканецът постоянно изтъква как може да го стори за 24 часа. В отговор Джей Ди Ванс изложи какво според него би имало в едно мирно споразумение - руснаците ще запазят завзетите от тях земи, ще бъде създадена демилитаризирана зона по протежение на сегашните фронтови линии, а украинската страна ще бъде силно укрепена, за да се предотврати ново руско нахлуване.

Още: Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Докато останалата част от Украйна ще остане независима суверенна държава, Русия ще получи "гаранции за неутралитет" от украинската страна, заяви кандидатът за вицепрезидент на САЩ. Издирваният от съда в Хага диктатор Путин отдавна настоява за неутрален статут на Киев - т.е. държавата да не е в НАТО или друг съюз със Запада.

Виктория Нюланд с критика: Това е, което Путин иска

Бившият служител на Държавния департамент Виктория Нюланд, която помогна за формирането на политиката на администрацията на Джо Байдън по отношение на Украйна, отвърна, че планът на Ванс много прилича на това, което Путин многократно е предлагал като условие за мир.

"По принцип това е предложение, което беше представено през февруари. И защо? Защото за него (Путин - бел. ред.) това е голям подарък", каза тя, цитирана от The New York Times.

Още: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО)

Нюланд също така се пита кой ще поддържа демилитаризираната зона, като се има предвид липсата на интерес към големи международни мироопазващи сили. Според нея без това или без други надеждни гаранции за сигурност Путин просто ще изчака известно време и след това ще възобнови войната.

Друг проблем с визията на Ванс е, че тя пренебрегва желанието на украинците да си върнат загубената територия, казва Люк Кофи - старши сътрудник в института „Хъдсън“. "Не мисля, че той е предложил реалистично предложение за мир. Той предлага план за победа на Русия", каза Кофи.

Елбридж Колби, служител на Пентагона по време на управлението на Тръмп, заяви, че планът на Ванс се основавал на реалистична оценка на текущото състояние на войната. Той отбеляза, че войните обикновено завършват приблизително на линията на съприкосновение между двете враждуващи армии и няма правдоподобна причина да се смята, че Украйна ще надделее.

Колби също така смята, че забраната за членство на Украйна в НАТО е и правилният политически избор, тъй като разширяването на Алианса още повече на изток не е в интерес на Америка. В същото време планът на Ванс не изключва икономически и социални връзки между Украйна и Европа или дори други формати на сътрудничество в областта на сигурността, подчертава Колби.

Още: Тръмп или Харис - кой ще спре войната в Украйна?

"Сенатор Ванс реалистично и откровено излага реалистична основа за прекратяване на конфликта, докато други хора се впускат в безотговорни фантазии, твърди той.

NYT пише, че не е съвсем ясно до каква степен планът на Ванс отразява позицията на неговия кандидат за президент Доналд Тръмп. Републиканецът вече е отхвърлял някои от позициите на Ванс, а по време на своето президентство често пренебрегваше съветите на подчинените си. Следователно няма гаранция, че планът на Джей Ди Ванс ще бъде приет.

Още: Украински земи за Русия? Мирният план на Шолц според La Repubblica

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес