Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Войници от Северна Корея може да станат пушечно месо за Путин

26 юни 2024, 12:15 часа

Севернокорейските войски ще се превърнат в "пушечно месо", ако се присъединят към руските сили на бойното поле в Украйна, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър по време на брифинг на 25 юни.

Реклама

Преди седмица руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха споразумение за стратегическа отбрана между Москва и Пхенян. Като част от съюза севернокорейските военни обявиха, че тяхно инженерно подразделение ще се присъедини към руските сили на терен в Донецка област още следващия месец.

Още: Сомалийски наемник в руската армия: Не идвайте – ще умрете (ВИДЕО)

Пентагонът ще следи за севернокорейски военни в Украйна

"Мисля, че ако бях на мястото на ръководството на севернокорейския военен персонал, щях да поставя под въпрос избора си за изпращане на моите сили да бъдат пушечно месо в незаконна война срещу Украйна", каза Райдър.

Той заяви, че ускоряването на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия, включително възможното разполагане на севернокорейски войски в Украйна, е "нещо, което трябва да се следи".

Още: Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Пактът между Путин и Ким

В споразумението между Ким и Путин се заявява, че "в случай че някоя от двете страни бъде поставена в състояние на война от въоръжено нахлуване на отделна държава или няколко държави, другата страна незабавно ще окаже военна и друга помощ с всички средства, с които разполага".

Снимка: Kremlin.ru

След подписването на пакта Южна Корея заяви, че ще преразгледа възможността за доставка на оръжие на Украйна: "Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна.

Северна Корея се превърна във водещ доставчик на оръжия за Русия във времената на западни санкции. Вътрешни руски търговски данни, получени от The Washington Post, показват, че Русия може да е получила 1,6 милиона артилерийски снаряда от Пхенян в рамките на шест месеца.

Още една идея на САЩ за Украйна

Междувременно CNN цитира източници от Белия дом, според които САЩ планират да разрешат на свои военни изпълнители да бъдат разположени в Украйна.

Това ще позволи на Пентагона да подписва договори с компании за обслужване на военно оборудване директно на украинска територия, което ще ускори процеса на ремонт на американските оръжия, които сега трябва да бъдат изнасяни в Румъния, Полша или други страни от НАТО.

Още: След посещението на Путин в Пхенян: САЩ разположиха ядрени бомбардировачи по-близо до КНДР

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес