Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

16 юли 2024, 00:54 часа • 2903 прочитания

Обявеният за кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп – сенатор Джей Ди Ванс от Охайо, измина бърз път през последните осем години от автор на бестселъри и откровен критик на Тръмп до един от най-верните му защитници, а сега и неговият бъдещ втори в управлението.

Преди да се кандидатира за поста, 39-годишният Ванс беше известен като автор на "Hillbilly Elegy", мемоари-бестселър, разказващи за израстването му в бедно семейство, които също послужиха като нещо като социологическо изследване на белите американци от работническата класа. Книгата беше публикувана лятото преди изборите през 2016 г. и много читатели гледаха на нея след победата му като на своеобразен наръчник за разбиране на подкрепата на Тръмп сред общностите на бялата работническа класа.

Самият Ванс остро осъди Доналд Тръмп по време на кампанията му през 2016 г. Но в средващите 6 години той прегърна Тръмп, спечелвайки трудните първични избори за републиканския Сенат с неговата подкрепа и ставайки надежден глас в подкрепа на Тръмп в Конгреса.

Още: Доналд Тръмп обяви своя кандидат за вицепрезидент

Ето и основните моменти от миналото и възгледите на Джей Ди Ванс, предадени от The New York Times:

Лична история

Роден е в Мидълтаун, Охайо, и е прекарал част от детството си в Джаксън, Кентъки, отгледан от своите баба и дядо по майчина линия, докато майка му се бори с наркотична зависимост, преди да се върне в Мидълтаун. След гимназията Ванс се записва в морската пехота и е изпратен в Ирак, като работи по обществени въпроси. По-късно посещава държавния университет в Охайо и юридическия факултет на Йейл.

Кариера във финансите

Ванс е работил за консервативния инвеститор в рисков капитал Питър Тийл, преди да основе собствена фирма за рисков капитал. Тийл дари милиони долари за кампанията на Ванс за Сената през 2022 г.: Защо милиардери като Безос и Зукърбърг искат да забавят стареенето, а Илон Мъск - не

"Hillbilly Elegy"

Времето на книгата му "Hillbilly Elegy" ("Селска елегия"), публикувана в годината, в която Тръмп беше избран, помогна за повишаване на репутацията му. Той твърди, че липсата на лична свобода на действие е отговорна за икономическото страдание, злоупотребата с наркотици и други борби в общностите на бялата работническа класа като неговата, и пише за "готовност да обвиняваш всички, освен себе си". Откакто се присъедини към Тръмп, той насочи вината си към външни източници, като офшорни операции и имиграция.

Още: От лагера на Байдън осъдиха избора на Джей Ди Ванс за вице на Тръмп

Критиките към Тръмп

По време на кампанията през 2016 г. Ванс остро разкритикува Доналд Тръмп, описвайки го като демагог, който „води бялата работническа класа на много тъмно място“. Той описа себе си като „човек, който никога не е бил Тръмп“. В публикация в Twitter, която впоследствие изтри, той нарече бившият американски президент и настоящ кандидат „достоен за осъждане“, защото „кара хората, на които държа, да се страхуват“. Сред тях Ванс спомена имигранти, мюсюлмани и други.

Още: Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп го наричал "американския Хитлер"

Кампанията за Сената

След като реши да се кандидатира за Сената през 2022 г., той преформулира себе си като непоколебим поддръжник на Тръмп. Джей Ди Ванс се извини, че е осъдил Тръмп, възприе твърдата си позиция по имиграцията и други въпроси и спечели подкрепата на бившия президент. Той каза, че мандатът на Тръмп в Белия дом е доказал, че опозицията е била грешка.

Отказ от признаване на изборните резултати

Ванс не се е ангажирал да приеме резултатите от тазгодишните избори. „Ако имаме свободни и честни избори, ще приема резултатите“, каза той по CNN през май. Това е предупреждение, което много републиканци са използвали, оставяйки вратата отворена за идеята за нечестна игра и помагайки да се посее съмнение предварително. През февруари той каза пред ABC News, че ако беше вицепрезидент на 6 януари 2021 г., нямаше да удостовери изборите, както направи Майк Пенс тогава.

Още: Официално: Републиканската партия номинира Тръмп за изборите през ноември (ВИДЕО)

Позицията за Украйна

Ванс е категоричен - Украйна не може да си върне окупираните от Путин земи, никой не го вярвал. Най-добре за САЩ и в техен интерес е Украйна да даде земи на руския диктатор, като така войната щяла да спре (нито дума дали при такова положение Путин няма да поиска още, както правят терористите и изнудвачите, когато им се отстъпва) - Ванс го заяви пред CNN:

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес