Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията във Венецуела излиза на масови протести срещу Мадуро

02 август 2024, 06:15 часа • 808 прочитания

Лидерът на венецуелската опозиция Мария Корина Мачадо призова за протести "във всеки град" в страната срещу президента Николас Мадуро, предаде БГНЕС. Богатата на петрол латиноамериканска държава изпадна в политическа криза, след като Мадуро беше обявен за победител на президентските - резултат, който не отговаря на предизборните проучвания и предизвика критики в световен мащаб.

Още: "След избора на Мадуро": Венецуела скъса дипломатическите си отношения с още една държава

Протести във всеки град

"Трябва да останем твърди, организирани и мобилизирани с гордостта, че постигнахме историческа победа на 28 юли, и със съзнанието, че за да утвърдим победата, ще извървим и целия път", заяви Мачадо в социалните мрежи.

По-рано тя написа във в. "Уолстрийт джърнъл", че се крие и "се страхува за живота си" след оспорваната победа на Мадуро, която доведе до стотици арести след смъртоносните протести тази седмица.

Мачадо повтори твърдението си, че кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес Урутия е законният победител, като заяви, че той е спечелил "67% срещу 30%" въз основа на резултатите, получени от повечето избирателни секции в страната.

Националният избирателен съвет, обяви, че Мадуро е спечелил с 51% от гласовете. Мадуро заяви, че разполага с доказателства за победата си и е "готов да представи 100 процента от протоколите".

Още: "Приемам": Илон Мъск обяви, че е готов да се бие с Мадуро

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес