Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията във Венецуела готви радикални протести срещу Мадуро

12 август 2024, 06:45 часа • 760 прочитания

Лидерът на венецуелската опозиция Мария Корина Мачадо призова за демонстрация в събота, на 17 август. Тя ще бъде с искане властите да признаят "победата" на опозицията на президентските избори на 28 юли, на които за победител беше обявен досегашният държавен глава Николас Мадуро, предаде БТА. 

Още: "Отмъщението на Мадуро": Венецуела блокира "X"

По улиците на Венецуела ще стане страшно

"Тази събота, 17 август, ще излезем по улиците на Венецуела и по света. Нека да надигнем глас заедно, за да може светът да подкрепи нашата победа и да признае истината и суверенната воля на народа", заяви в социалните мрежи Мачадо.

Кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес Урутия, който замени Мачадо, когато нейната кандидатура беше обявена за нелегитимна от правителството, заяви: "Ние спечелихме, Венецуела спечели. Ще се видим на 17-ти". По данни на неправителствени организации за защита на правата на човека в резултат на размириците след изборите са загинали 24 души, а 2200 са арестувани.

Опозиционните протести досега бяха потушени от полицията, която обаче не се намеси на 3 август по време на опозиционен митинг в Каракас. Оттогава опозицията не е призовавала за демонстрации.

Още: "След изборите": Мадуро обвини социалните медии в „киберфашизъм“

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес