Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН оцени разходите за възстановяване на Украйна на 411 млрд. долара

16 май 2023, 23:22 часа
Реклама

Въпреки финансовата помощ от международни организации, ООН изчисли, че икономиката на Украйна ще бъде в застой през 2023 г. Разходите за възстановяване на инфраструктурата на страната в резултат на военните действия също са се увеличили: ООН оценява необходимата за това сума на 441 млрд. долара, се казва в доклада на ООН "Световната икономическа ситуация и нейните перспективи".

ООН отбелязва, че през 2022 г. икономиката на Украйна е загубила по-голямата част от индустриалния си капацитет и енергийната си инфраструктура и ще се свие с 29,1% през 2023 г. "Дългосрочните перспективи зависят от продължителността и интензивността на войната и от способността на страната да финансира възстановяването, чиито разходи се оценяват на 411 млрд. долара", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

В края на март Световната банка повиши оценката за възстановяването на Украйна на 411 млрд. долара. Преди това тя го оценяваше на 349 млрд. долара. На 4 май украинският президент Володимир Зеленски оцени щетите за страната му от военния конфликт на 400 млрд. долара.

През октомври 2022 г. Европейският съвет му възложи да разработи механизъм за прехвърляне на поднадзорни руски активи за възстановяване на Украйна. През април Европейската комисия разреши конфискуването на руски активи за репарации на Украйна. През 2022 г. Банката на Русия оцени обема на блокираните активи на 300 млрд. долара.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес