Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огненият пръстен около Сидни се затяга (ВИДЕО)

12 ноември 2019, 12:43 часа • 1503 прочитания

Нов Южен Уелс е в извънредно положение заради горските пожари в Австралия. В тази област се намира и столицата Сидни, която за първи път в историята на държавата е изправена пред огненото бедствие. В критично състояние е и друг щат - Куинсланд.

На територията на страната бошуват над 90 пожара, властите признават, че 40 от тях са извън контрол. Над 100 000 домове са изложени на опасност, над 600 училища са затворени. Усилия се хвърлят и в търсенето на възможни нови посоки на разпространение на огнената стихия. Евакуацията от застрашените населени места продължава, пожарникари реагират на сигнали за помощ и провеждат спасителни операции.

Огнената стихия се вижда от Нова Зеландия и отдавна е придобила катастрофални размери. Властите все още не успяват да се справят с поцарите, въпреки че е концентрирала целият си ресурс за овладяване на стихията.

Доброволци участват в гасенето. Спасителни операции се извършват и за спасяването на коали. Над 2/3 от хабитатът им в Нов Южен Уелс е унищожен. Хиляди животни са загинали, а жителите на Австралия се опитват да им помогнат.

А властите обявиха, че най-лошото предстои. Метеоролозите предупреждават, че днес се очаква още ниска влажност на въздуха и силни ветрове - фактори, които правят времето "катастрофално" за пожарите.

Заради огнената стихия беше отменен и последният кръг от световния рали шампионат, който трябваше да се проведе в Австралия.

До момента 3-ма са загиналите, огънят е погълнал над 150 домове. Хиляди хектари земя са унищожени. Градовете, край които има огнища, са затрупани от пепел.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес