Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинил сина на Байдън в корупция вече е на прицел на прокуратурата в САЩ

11 юли 2023, 05:49 часа • 6360 прочитания

Американските власти обявиха обвинения в тайно лобиране и търговия с оръжие срещу американско-израелски анализатор, който обвини сина на президента Джо Байдън Хънтър в корупция, предаде АФП. Обвинението е направено от федерален прокурор.

Според изявление на Министерството на правосъдието федералните прокурори в Ню Йорк обвиняват Гал Луфт, ръководител на мозъчен тръст извън столицата на САЩ, в участие в "множество сериозни престъпни схеми".  Петдесет и седем годишният Гал Луфт, директор на мозъчния тръст Институт за анализи на глобалната сигурност, който се занимава с въпроси на енергетиката, е обвинен в „заговор с други лица за насърчаване на интересите на Китай като агент“ на Пекин, „без да се регистрира като чуждестранен агент, както се изисква от законодателството на САЩ“, се казва в изявление на канцеларията на федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк, Деймиън Уилямс. Луфт също е обвинен също за "трафик на оръжия", "нарушения на санкции срещу Иран" и за "фалшиви декларации пред федерални агенти", пише БТА.

Луфт отправи обвинения в корупция срещу семейството на Байдън, а републикански политици нарекоха обвиненията срещу Луфт опит за сплашване на ключов свидетел.

ОЩЕ: Данъчен агент от САЩ твърди, че знае за нередности при разследването на Хънтър Байдън

Според прокурорите Луфт "е подкопал законите за регистрация на чуждестранни агенти в Съединените щати, за да се опита да насърчи китайската политика, действайки чрез бивш високопоставен служител на правителството на САЩ". Освен това Луфт "е действал като посредник в сделки за опасни оръжия и ирански петрол; и е изрекъл множество лъжи за престъпленията си пред правоприлагащите органи", се казва в официалното изявление.

Луфт е бил арестуван през февруари в Кипър по обвинения на САЩ, но е избягал, след като е бил освободен под гаранция в очакване на процедура по екстрадиция, заявиха прокурорите. Луфт остава на свобода и Министерството на правосъдието на САЩ иска информация за местонахождението му.

Във видеоклип, публикуван от "Ню Йорк пост" миналата седмица, Луфт заяви, че през 2019 г. е предоставил на служители на Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР доказателства за финансови транзакции на семейство Байдън с китайския енергиен конгломерат CEFC, които според него са били извършени.

Републиканският сенатор Рон Джонсън обвини правителството в прикриване, предава БГНЕС. "Той разполага с богата информация. Но те никога не са проследили тази среща. Вместо това го арестуваха в Кипър, за да го накарат да замълчи", заяви Джонсън наскоро в ефира на Fox News.

ОЩЕ: Си Дзинпин иска Китай и Русия да поведат "реформата на глобалното управление" 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес