Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама подписа и САЩ избегна фалита

17 октомври 2013, 09:08 часа • 49639 прочитания

Дългоочакваното твърдо споразумение за промяна на тавана на публичния дълг на САЩ все още не е факт, но вече е факт временна промяна на тавана, която ще даде още три-четири месеца на демократи и републиканци да решат въпроса с бюджета на страната през новата финансова година.

За по-малко от денонощие Сената прие споразумение, съгласно което се осигурява финансиране на държавните учреждения до 15 януари 2014 година, а американското министерство на финансите ще има пари за отпускане на заеми до 7 февруари. Законопроектът мина и през Конгреса, а президентът Барак Обама също официално сложи подпис и завърши процедурата.

Всички федерални служители ще се върнат на работа в днес, след като Конгресът прие закон за вдигане на границата на дълга, пише Стандарт Нюз, позовавайки се на Ройтерс.

"Сега, когато този закон е приет от Сената и Камарата на представителите, президентът възнамерява да го подпише, така че служителите трябва да са готови да се върнат на работа четвъртък сутринта", заяви директорът за бюджета Силвия Матюс Бърел.

Американският Конгрес одобри окончателно изготвения от републиканците и демократите закон, който предвижда вдигане на тавана на дълга до 7 февруари. Сенатът прие споразумението с 81 ласа „за" и 18 „против". Конгресмените от Камарата на представителите приеха закона с 285 гласа „за" и 144 „против".

Споразумението бе постигнато в Сената, който е доминиран от демократите, и бе предложено за гласуване на Камарата на представителите.

Очаква се администрацията на Обама и републиканците да използват тази отсрочка, за да продължат преговорите по параметрите на бюджета за финансовата 2014 г. и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи.

Какви са икономическите аспекти на законодателните спорове в САЩ - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес