NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

5052
NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент
Снимка: Getty Images

"Това е катастрофа". Така реагираха трима ветерани от президентската кампания на Демократическата партия още в рамките на първия половин час от дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, пише Патрик Хийли от The New York Times.

"До края на дебата чух от тези демократи и от няколко други партийни лидери и оперативни служители такова ниво на тревога и безпокойство, каквото не бях виждал през 20-те години отразяване на президентската политика. Дискусията се насочи изцяло към необходимостта Демократическата партия да замени Байдън като кандидат през 2024 г., четири месеца преди изборите, и как това да се случи", добавя журналистът на едно от най-авторитетните световни издания, който е разговарял с различни демократи.

Още: Байдън и Тръмп с взаимни обвинения по време на президентския дебат (ВИДЕО)

Кой може да накара Байдън да се откаже?

Може ли бившият президент Барак Обама да го откаже от надпреварата? Може ли Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената и стар приятел, да стори същото? Повечето от демократите се съгласяват, че само съпругата на държавния глава Джил Байдън и семейството на президента, както и дългогодишните му близки помощници, могат да го накарат да преосмисли участието си в надпреварата.

Паниката на демократите е от една страна малко шокираща, като се има предвид колко много лъжи изрече Доналд Тръмп по време на дебата по CNN, състоял се в ранните сутрешни часове българско време на 28 юни, петък. В по-широк план - заради заплахата, която Тръмп представлява за американската демокрация. Той вече предаде Конституцията, а в четвъртък вечерта не обеща да приеме резултатите от изборите през 2024 г. и даде слаб отговор за противопоставянето на политическото насилие. С напредването на дебата той стигна дори още по-далеч, като отправи нечувани нападки към Байдън. "Относителната му стабилност през първите 30 минути започна да се разваля", коментират от NYT.

Още: "Няма да спечелят": Украйна видя какво я чака, ако Тръмп е президент. ВСУ контраатакуват на фронта (ВИДЕО)

"Но опасността от втори президентски мандат на Тръмп е точно това, което подхранва паниката. Демократите казват, че републиканецът трябва да бъде спрян. Кандидатът на демократите трябва да го спре. А това, което видяхме в четвъртък вечер, беше президент на демократите, който не можа да отговори ефективно на Тръмп или да произнесе запомняща се реплика - дори когато с право каза за Тръмп: "Нещо се пречупи в теб, когато загуби последния път"", добавя журналистът.

"Запецващият" и "уплашен" Байдън

Не ставаше въпрос само за това, че Байдън не успяваше да се противопостави на Тръмп по въпросите на икономиката, отмяната на решението "Роу срещу Уейд" (срещу правото на аборт), Covid, данъците или всичко друго, което се появяваше като тема в дебата. Става дума за гласа на Байдън - нисък и слаб - и изражението на лицето му - замръзнал, с отворена уста. Отговорите му бяха блудкави, неясни или завършваха с объркване. Той спореше за здравеопазването и абортите, но със слаби аргументи, което даде възможност на Тръмп да каже реплики като: "Наистина не знам какво каза в края на това изречение. Не мисля, че и той знае какво е казал".

Още: Удар за Тръмп в Юта: Критик победи негов любимец на първичните избори за Сенат

Байдън е само с три години по-възрастен от Тръмп, но изглеждаше и звучеше с 20 години по-възрастен, пише журналистът от NYT. От кампанията на демократа обявиха по-късно, че президентът е имал настинка, затова гласът му е звучал по този начин.

Снимка: Getty Images

"Един от служителите на Националния комитет на Демократическата партия ми каза преди дебата, че възрастта на Байдън е най-големият проблем на демократите, а в четвъртък вечерта ми изпрати SMS: "Нещата от лоши станаха още по-лоши". Един от другите демократи каза, че Байдън е изглеждал уплашен по време на дебата, докато е слушал Тръмп", добавя той.

Още: "Трябва да гласувате", Тръмп призова евангелистите в САЩ

Възможните заместници на Байдън за президентските избори

"Няколко други заявиха, че Байдън трябва да се откаже и че някой губернатор - Гавин Нюсъм, Анди Бешир, Гретхен Уитмър, Джош Шапиро - трябва да потърси номинацията на демократите. Един от тях каза, че вицепрезидентът Камала Харис е ключов играч и глас сега, но не бива да се предполага, че тя ще бъде кандидат след Байдън.

Още: Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Никой от демократите не е посъветвал за търпение. "Но аз съм наясно с това как се променят нещата. След първото лошо представяне на Обама в дебатите срещу Мит Ромни през 2012 г. имаше безпокойство. Имаше увереност в представянето на Хилъри Клинтън в дебатите срещу Тръмп през 2016 г. До изборите остават четири месеца и кандидатите могат да се възстановят. Тръмп си е Тръмп, той има достатъчно време да си навреди", коментират от NYT.

Още реакции от демократите

Бързите социологически проучвания и бързите реакции на фокус-групите помагат да се оформи наративът след дебата, но ще отнеме поне седмица, за да се направи по-прецизно проучване на въздействието на сблъсъка. Демократите ще се опитат да обърнат нова страница възможно най-бързо, но паниката сред тях вече е голяма.

"Иска ми се Байдън да се замисли върху това представяне в дебата и след това да обяви решението си да се оттегли от надпреварата", пише Никълъс Кристоф - друг колумнист на NYT - в социалните мрежи, призовавайки за нова кандидатура на открития национален конгрес на демократите през август.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Симон Сандърс Таунзенд, бивша съветничка на Байдън, която сега е водеща в MSNBC, призна, че "стартът на Байдън е бил лош". "Той се подобряваше по време на дебата, но това не беше Байдън, който съюзниците се надяваха да видят тази вечер", написа тя.

В CNN Кейт Бедингфийлд, друга бивша помощничка на Байдън, се съгласи с оценката. "Няма две мнения по въпроса, това не беше добър дебат за Джо Байдън", каза тя.

Кой спечели дебата?

Една от причините, поради които кампанията на Джо Байдън се съгласи на исторически ранния дебат, беше да даде на президента достатъчно време да се възстанови в случай на слабо представяне.

Проучването на CNN показва, че 67% от зрителите смятат, че Тръмп е спечелил дебата, докато 33% твърдят, че Байдън е бил по-добрият.

Още: Майкъл Блумбърг подкрепи Байдън с 20 млн. долара срещу Тръмп

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

МВФ дава над 2 млрд. долара за Украйна

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Кремъл с опровержение: Путин не е ставал посред нощ, за да гледа дебата Байдън-Тръмп

Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

Мощно земетресение разтърси бреговете на Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com