Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият режим в Боливия говори за успокояване, но дали наистина е така?

18 ноември 2019, 08:22 часа • 1563 прочитания
Реклама

Временното правителство на Боливия обяви, че демонстрациите в страната намаляват, в момент, в който групировки, близки до бившия президент Ево Моралес, поискаха оставката на временния лидер Жанин Анес, съобщи АФП.

Броят на проблемните места е "намалял наполовина", каза временният министър на вътрешните работи Артуро Мурило. Откакто избухна в края на октомври, насилието е отнело живота на най-малко 23-ма души, а десетки са били ранени, според Междуамериканската комисия по правата на човека, посочва БГНЕС.

Протестите, които принудиха Моралес да потърси убежище в Мексико, продължават, предимно около централния град Кочабамба, където в петък избухнаха жестоки сблъсъци между производителите на кока и армейските части и полицията. Девет души са загинали, съобщи Междуамериканската комисия по правата на човека, въпреки че правителството призна за смъртта само на петима.

Временният министър на вътрешните работи Артуро Мурило разгневи опозиционните групи, като предположи, че производителите на кока може дори да застрелят някои свои собствени привърженици, за да генерират симпатия.

От Мексико, подалият оставка президент Ево Моралес написа в Twitter, че "това са престъпления срещу човечеството и те не трябва да остават безнаказани".

Въпреки че демонстрациите като цяло затихнаха в неделя, протестиращите блокираха магистрала от Ел Алто, на около 10 километра от административната столица на Боливия, увеличавайки недостига на гориво. В много региони се съобщава за недостиг на храна. Временното правителство изпрати самолет с 35 тона месо в Ла Пас и обеща да предостави 25 тона пиле.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес