Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова евакуация на Хаваите заради вулкана Килауеа

14 май 2018, 08:40 часа • 3809 прочитания

Властите в американския щат Хаваи обявиха евакуацията на още едно населено място на острова Хаваи заради увеличението на броя на вулканичните пукнатини след изригването на вулкана Килауеа, предаде БГНЕС.

Заради продължаващата сеизмична активност в района на вулкана е спряно движението по шест шосета.

Изригването на вулкана стана на 3 май и беше съпроводено от трус с магнитуд 6,9 по Рихтер.

Губернаторът на щата Дейвид Иге обяви района за зона на стихийно бедствие. Това даде възможност щатът да получи федерална помощ, за да се покрият разходите по евакуацията на жителите с помощта на хеликоптери, каквито на Хаваите няма достатъчно. Освен това средства са нужни, за да сведе до минимум вредата за икономиката на острова и да се ликвидират по-бързо последствията от изригването.

Службата по геофизика на САЩ е предупредила, че може да се очаква поредно изригване на Килауеа. Фиксираното стабилно ниво на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има вероятност от потенциални изригвания, придружени от експлозии, през следващите няколко седмици. Домовете си са напуснали вече над 2 000 жители на застрашения район. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и сгради в региона. Няма жертви в резултат на стихията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес