Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никарагуа закрива 1 500 НПО-та

19 август 2024, 20:17 часа • 1236 прочитания

Правителството на Никарагуа разпореди закриването на 1500 неправителствени организации, повечето от които религиозни. Това е най-голямото разпускане на организации, разпоредено от президента Даниел Ортега след 2018 г. и протестите срещу неговия режим, предаде АФП.

Още: Никарагуа ще къса отношения с папата

Според решение на Министерството на вътрешните работи, публикувано в официалния вестник La Gaceta, 1500-те НПО се изключват от списъка, защото „не са декларирали“ своите „финансови отчети“ за периоди от една до 35 години. Активите им ще бъдат конфискувани от държавата.

Това е най-голямото масово закриване на НПО, постановявано някога от правителството. С него броят на гражданските организации, разпуснати от 2018 г. насам, надхвърля 5100.

Още: "Влошаване на отношенията": Бразилия и Никарагуа изгониха посланиците си

Никарагуа засили правния си арсенал след протестите срещу режима на президента Ортега през 2018 г., при които за три месеца загинаха над 300 души, по данни на ООН. Закритите НПО включват предимно религиозни организации, но също така и благотворителни организации, спортни асоциации, асоциации на коренното население и асоциации на ветерани от сандинисткия режим.

Още: Ще познаете ли какво име носи столицата на Никарагуа?

Правителството на президента Ортега твърди, че Църквата е подкрепяла антиправителствените протести през 2018 г. Даниел Ортега управлява през 80-те години на миналия век след триумфа на Сандинистката революция, връща се на власт през 2007 г. и е преизбран на избори, които не са признати от Вашингтон, Европейския съюз и международните органи, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес