Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху пред Конгреса: Америка и Израел трябва да останат заедно

24 юли 2024, 21:55 часа • 1267 прочитания

Америка и Израел трябва да останат заедно, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ. Той направи обръщение към двете камари на Конгреса за рекорден четвърти път, както отбелязва BBC.

„Срещаме се днес на кръстопът на историята“, каза израелският премиер. Той подчерта, че иранската „ос на злото“ се изправя срещу САЩ, Израел и „нашите арабски приятели“.

Още: Международният наказателен съд забавя процедурата по издаване на заповед за арест срещу Нетаняху и Галант

„Това не е сблъсък на цивилизации, това е сблъсък между варварство и цивилизация“, заяви Нетаняху. "Нашите врагове са ваши врагове, нашата битка е и ваша битка, нашата победа ще е и ваша победа", каза още той.

Бурни овации в залата

Речта му беше съпътствана от бурни, почти непрестанни аплодисменти в залата и от гневни протести край Конгреса. 

Още: ООН обяви окупацията на палестинска територия за незаконна, Нетаняху реагира остро

Израелският премиер припомни атаките на Хамас от 7 октомври, наричайки го ден, който "ще остане като позорен". Той  благодари на президента Джо Байдън, че е застанал до Израел в най-мрачния му час, казвайки, че неговата подкрепа никога няма да бъде забравена.

Нетаняху отбеляза, че създаването на Израел е станало след нацисткия геноцид, извършен по време на Холокоста, отнел живота на шест милиона евреи. 

В залата присъстваха и израелски войници, както и семейства на заложниците, взети от Хамас и освободени от израелската армия.

Поиска още военна помощ

Нетаняху благодари на Тръмп за мерките, които предприе в подкрепа на Израел по време на президентството си, включително преместването на американското посолство в Йерусалим и признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения. Той посочи, че изпитал облекчение от оцеляването на Тръмп в този "подъл опит за убийство".

Още: Нетаняху: Израел ще продължи войната в Газа, докато не постигне целите си

„Ускорената военна помощ на САЩ може драматично да ускори края на войната в Газа и да помогне за предотвратяване на по-широка война в Близкия изток", каза още Нетаняху. Той цитира призива на Уинстън Чърчил към американците по време на Втората световна война: „Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата“.

Нов съюз след войната?

Нетаняху говори и за следвоенната си визия за по-широкия Близък изток, като казва, че САЩ и Израел могат да създадат съюз. Той покани други страни да се присъединят към новото формирование.

„Трябва да го наречем алиансът на Ейбрахам“, предложи той на конгресмените.

„Ден след като победим Хамас, ще се появи нова Газа“, посочи Нетаняху. Той призова за "демилитаризирана и дерадикализирана" Ивица Газа, която според него трябва да се управлява от "цивилна администрация". „Но в обозримо бъдеще трябва да запазим първостепенния контрол по сигурността... за да гарантираме, че Газа никога повече не е заплаха за Израел“, каза още той. По думите му бъдещите владетели на Газа не трябва да се стремят да унищожат Израел.

"Полезните идиоти на Иран"

Петима протестиращи са успели да се промъкнат в сградата, като са искали да осуетят речта, предаде BBC. „Полезните идиоти на Иран“ – така ги нарече Нетаняху, докато полицията ги арестуваше. Той обаче го направи в контекст: "Имам съобщение за тези протестиращи. Когато тираните от Техеран, които бесят гейовете на кранове и убиват жени, защото не са си покрили косите, ви хвалят, рекламират и финансират, вие официално сте станали полезните идиоти на Иран":

Обръщението на Нетаняху се очакваше от неговите противници, събрали се на многохиляден протест пред Капитолия във Вашингтон. Те настояваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа, както и Нетаняху да бъде арестуван. Сред водачите на протестиращите беше и популярната актриса Сюзън Сарандън. Дълго след края на речта протестиращите продължиха акцията си, удряйки тъпани и използвайки вувузели и палестински шалове.

Някои депутати от Демократическата партия ясно изразиха несъгласието си с обръщението на Нетаняху и не присъстваха на сесията.

Още: Нетаняху: "В Рафах стана трагична грешка". Абас: "Ти си терорист"

По време на речта на Нетаняху демократът от Мичиган Рашида Тлаиб беше видяна да държи плакат във въздуха. От едната страна на табелата пишеше „виновен за геноцид“, а от другата страна пишеше „военен престъпник“. Тлаиб, първият палестинско-американски член на Конгреса, носеше и традиционен палестински шал.

В края на речта си Нетаняху заяви, че Израел винаги ще остане "незаменим съюзник" и "верен приятел" на Америка. Той благодари на САЩ за подкрепата им за Израел. „Заедно ще осигурим блестящо бъдеще и за двете ни нации“, каза той на съвместното заседание на Конгреса. Това предизвика нови овации в залата.

Нетаняху завърши речта си с думите: „Нека Бог да благослови Израел, нека Бог да благослови Америка и нека Бог да благослови големия съюз между Израел и Америка завинаги“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес