Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизлечимо болно момиче спечели дело тялото й да бъде замразено

18 ноември 2016, 14:09 часа • 5130 прочитания

14-годишно момиче, което настояваше тялото й да бъде замразено, в случай, че в бъдеще се открие лек за болестта й, спечели безпрецедентното дело малко преди смъртта си.

Момичето, неизлечимо болно от рядка форма на рак, беше подкрепено от майка си в своето желание тялото й да бъде замразено криогенно. Баща й обаче беше против, пише ВВС.

В писмо до съдиите момичето написа, че "иска да живее по-дълго" и не желае "да бъде погребана в земята".

Момичето, което почина през октомври, беше замразено в САЩ.

Според Върховния съд майката на момичето има право да реши какво да се случи с тялото.

Името на момичето не се съобщава, но се знае, че е родом от Лондон и е проучвала въпроса за криогенното съхранение в интернет.

"Молят ме да обясня защо искам това. Само на 14 съм и не искам да умра, но знам, че ще умра. Мисля, че замразяването ми дава шанс да бъда излекувана и да се събудя, дори след стотици години. Не искам да бъда погребана в земята. Искам да живея, да живея по-дълго, и смятам, че в бъдеще може да намерят лек за рака и да ме събудят. Искам да имам този шанс. Такова е желанието ми", пише в писмото на момичето.

Съдия Питър Джаксън посети момичето в болницата и е бил трогнат от "смелостта, с която тя се е справяла с трагедията". По думите му неговото решение не е било за това дали криогенната технология е правилна или не, а за спора на родителите за тялото на дъщеря им. Делото влезе в съда на 26 септември, а решението беше произнесено на 6 октомври.

Криогенното замразяване е технология за съхранение на цялото тяло с надежда, че в бъдеще ще бъде намерен лек за много от сегашните неизлечими болести. Методът е спорен, тъй като не е проучен достатъчно и няма данни дали замразените лице в последствие могат да бъдат събудени.

В САЩ и Русия има центрове, където тела могат да бъдат съхранявани в течен азот на много ниска температура. Цената за замразяване за неопределен период от време е над 46 000 долара.

В конкретния случай проблем се яви спорът на родителите на момичето относно нейното решение. Те са разведени, но бащата не желаеше да даде съгласието си за замразяване, заради притесненията си, че дори дъщеря му да бъде излекувана и върната в съзнание успешно, след 200 години тя ще се събуди 14-годишна, без близки и роднини, в чужда страна.

Момичето било обаче повече от щастливо от съдебното решение.

Именно защото съдът се произнесе, въпреки смъртта й, процедурата трябваше да бъде изпълнена. Пречка беше единствено волята на бащата да види тялото на дъщеря си, което не е възможно, тъй като то вече е замразено.

Съдия Джаксън твърди, че молбата на момичето вероятно е единствена по рода си в света, и призова за по-сериозни регулации по отношение на метода на криогенното замразяване в бъдеще.

През 2015 г. 2-годишно момиченце от Китай, болно от рак на мозъка, беше замразено с надеждата един ден да бъде излекувано.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес