Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не подкрепям никого" победи Ники Хейли на първичните републикански избори в Невада

07 февруари 2024, 10:08 часа • 2390 прочитания

Опцията "Не подкрепям никого" (62.9%) победи Ники Хейли (30.8%) на първичните президентски избори на Републиканската партия в щата Невада, гласят данните на Associated Press, оповестени около два часа след края на вота. Това е смущаващ резултат за бившия посланик на Щатите в ООН - Хейли бе единственият основен кандидат в бюлетината.

Надпреварата обаче по същество е без значение в процеса на номиниране, тъй като голямото събитие за републиканците е в четвъртък. Тогава ще се проведат избори с Доналд Тръмп в бюлетината, които ще определят действителните делегати, изпратени на националния конгрес на републиканците.

Още: Заплаха: Ники Хейли поиска защита от Тайните служби

Хейли: Процесът е фалшифициран в полза на Тръмп

Хейли не положи особени усилия да води кампания в Невада, като заяви, че процесът е "фалшифициран" в полза на Тръмп.

Може би поради объркването на избирателите относно двойните избори и наличието на възможности за ранно и пощенско гласуване на първичния вот, избирателната активност във вторник се оказа ниска. По данни на щатския секретар - около 15 700 души са гласували в избирателните секции, а около 151 000 са подали бюлетина предсрочно. Нямаше обаче ясен барометър за измерване на активността. През 2021 г. щатските законодатели гласуваха за промяна на начина, по който гласоподавателите избират своите кандидати за президент, с аргумента, че форматът на първичните избори е по-достъпен.

Още: Байдън обвини Тръмп, че е провалил финансирането за Украйна (ВИДЕО)

"Ние сме икономика, която работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и хората се нуждаят от ефективност, когато работят", каза Сиско Агилар, който е държавен секретар на Невада. "Те могат да получат тази ефективност чрез първичния процес", добави той, цитиран от The Guardian.

Байдън с лесна победа сред демократите

Президентът Джо Байдън (89.3%) постигна още една победа на първичните избори - именно в Невада. Претендентът, който бе най-близо до държавния глава - Мариана Уилямсън, взе едноцифрен процент от гласовете - 2.9%, показват резултатите.

Още: Удар по Тръмп на първа инстанция: Няма президентски имунитет и може да бъде съден

Снимка: Getty Images

Невада е ключов щат, защото е нито "син", нито "червен" - т.е. няма ясно изразена подкрепа за Демократическата или Републиканската партия. Невада беше от решаващо значение за избирането на Байдън през 2020 г.

Още: Изборите за президент на САЩ: Тръмп изглежда готов да смачка конкурентите си от републиканците

"Искам да благодаря на гласоподавателите в Невада за това, че преди четири години изпратиха мен и Камала Харис в Белия дом и че тази вечер отново ни поставиха една крачка напред по същия път", каза Байдън.

"Трябва да се организираме, да се мобилизираме и да гласуваме. Защото един ден, когато се обърнем назад, ще можем да кажем: когато американската демокрация беше под риск, ние я спасихме - заедно", добави президентът.

Още: Тръмп иска незабавен предизборен дебат с Байдън, но не и с Ники Хейли

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес