Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Направихте мисията възможна": Байдън похвали Словения за размяната на затворници между Русия и Запада

22 октомври 2024, 23:45 часа • 477 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън засипа с похвали министър-председателя на Словения Роберт Голоб по време на днешната им среща в Белия дом за приноса му в най-голямата размяна на политически затворници от Студената война насам между Русия и Запада, осъществена на 1 август тази година с участието на седем държави, предаде Асошиейтед прес.

Припомняме, че Словения се съгласи да пусне на свобода двама руски шпиони - Артьом и Анна Дулцеви, които от години живеели в словенската столица Любляна, представяйки се за аржентински граждани, които имат технологична компания, обслужваща стартиращи предприятия, и онлайн художествена галерия, посочва АП. В размяната бяха включени 24 души, сред които се открояваха имената на американските граждани Еван Гершкович, Алсу Курмашева и Пол Уелън.

"Искам да ви благодаря за вашата дипломатичност, за вашата помощ и за вашето лидерство", каза Байдън на Голоб в началото на разговора им в Овалния кабинет на Белия дом в американската столица Вашингтон днес. "Направихте мисията възможна. Това не е хипербола", добави американският държавен глава.

Според изнесената информация семейство Дулцеви, което е с две деца, е използвало Любляна за изходна база за пътувания до съседни страни, които членуват в НАТО и ЕС, където да предава заповеди и пари на други руски агенти под прикритие. Двамата бяха арестувани през 2022 г. По думите на Голоб размяната е показала как с "малко помощ от истински приятели всичко е възможно". Той е едва третият министър-председател на Словения, поканен в Белия дом на лична среща с президента на САЩ. За последен път тази чест бе оказана от Джордж Буш-младши на Янез Янша през 2006 г. След Янша в Белия дом бе и Борут Пахор, но през 2011 г. той бе поканен от Байдън - тогава вицепрезидент, като президентът Барак Обама се присъедини за кратко към двамата, прави уговорка АП. "Дадохме ясно да разбере за какво става въпрос на всеки, който поставя под съмнение значимостта на нашите съюзници", заяви още Байдън днес.

Дневният ред на разговорите между президент и премиер включваше и войната на Русия в Украйна, енергийната сигурност, като бяха обменени възгледи за Западните Балкани, се казва в изявлението за срещата на Белия дом. Голоб е отявлен критик на действията на Израел във войната в ивицата Газа, посочва АП. В обръщението си към присъстващите на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на миналия месец словенският премиер призова израелския си колега Бенямин Нетаняху да спре „кръвопролитието и страданието“. "Г-н Нетаняху, незабавно спрете тази война", заяви Голоб тогава, цитиран от БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес