Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На митинга на Тръмп е стреляно с три оръжия, показа експертиза (ВИДЕО)

15 юли 2024, 14:22 часа • 4153 прочитания

Съдебномедицинският анализ показва, че на митинга на Доналд Тръмп в Бътлър (Пенсилвания), където срещу него в събота бе извършен опит за покушение, е стреляно с три оръжия.

В неделя, 14 юли, ФБР заяви, че стрелецът - 20-годишният Томас Матю Крукс - е действал сам. Той бе ликвидиран на място.

Още: Нападателят на Тръмп бил изключен от отбор по стрелба: "Представляваше опасност"

Колко близо е бил стрелецът?

Имало е три изстрела, съответстващи на предполагаемо оръжие А, пет - на предполагаемо оръжие Б, и един последен "акустичен импулс", излъчен от възможно оръжие С. Това гласи съдебномедицинският аудиоанализ на Каталин Григорас - директор на Националния център за медийна криминалистика към Университета на Колорадо в Денвър, и Коул Уайткотън - старши професионален научен сътрудник в същата институция.

Още: Как конспиративните теории превзеха социалните мрежи след опита за убийство на Тръмп

Аудиоанализът, цитиран от CNN, също така потвърждава, че стрелецът е бил на около 120-150 метра от подиума, според експерта по съдебна медицина Робърт Махер.

Изстрелите са пример за т.нар. последователност "crack-pop", характерна за случаите, когато свръхзвуков куршум преминава покрай микрофон преди "появата на съответния звук от взрива на дулото", казва пред CNN Махер, който преподава аудиокриминалистика в Държавния университет на Монтана.

Времето между тези маркери поставя стрелеца на разстояние 110-120 метра от микрофона, казва той, като се предполага, че куршумът се движи със средна скорост 800-1000 метра в секунда.

Още: Тръмп след стрелбата: Имах една от най-невероятните речи, но я промених

Служител на реда е видял нападателя, преди той да стреля

Междувременно стана ясно, че служител на правоохранителните органи е намерил стрелеца Томас Матю Крукс миг преди той да стреля към бившия президент на САЩ. Това твърдят двама служители пред Associated Press при условие за анонимност.

Още: "Трябваше да съм мъртъв": Тръмп след атентата

Твърди се, че Крукс е насочил оръжието си към служителя, който го видял. Така очевидецът се оттеглил и 20-годишният младеж "бързо стрелял" към Тръмп, гласи информацията, цитирана от BBC. Преди това свидетели заявиха пред британската телевизия, че са съобщили на полицията за стрелеца "минути" преди той да открие огън.

Тайните служби на САЩ са подложени на огромен натиск от събота насам. ФБР заяви, че е изненадващо, че стрелецът е успял да открие огън на митинга, преди да бъде убит.

Още: "Проект 2025": Радикалният план за промяна на Америка с почерка на Тръмп

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес