Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мелания Тръмп се обърна срещу Доналд Тръмп: Подкрепи правото на аборт на жените (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 15:58 часа • 411 прочитания

Съпругата на кандидатът за президент Доналд Тръмп - Мелания се обяви в подкрепа на правото на жените на аборт.

Бившата първа дама заяви във видеоклип в четвъртък, че "няма място за компромис" по отношение на правото на жената на "лична свобода" - позиция по отношение на правото на аборт, която е в очевидно противоречие с тази на съпруга ѝ, републиканския кандидат за президент на САЩ.

Това се случва докато Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, се опитват да изменят и смекчат позицията на Републиканската партия по отношение на абортите. Причината – това е основна пречка пред спечелването на жените избиратели преди изборите на 5 ноември в страната.

Още: "Не е годен за президент на САЩ": Атаките към Тръмп от лагера на Харис не спират

"Индивидуалната свобода е основен принцип, който защитавам", казва Мелания във видеото, което публикува в платформата "X", за да популяризира мемоарната си книга, която трябва да излезе следващата седмица. "Без съмнение няма място за компромиси, когато става въпрос за това основно право, което всички жени притежават от раждането си - индивидуалната свобода. Какво всъщност означава "моето тяло, моят избор"?", продължи тя, цитирана от bTV.

Мелания Тръмп беше първа дама по време на мандата на Тръмп 2017-2021 г. и досега не се появяваше в предизборната кампания на съпругът си. Тя винаги е избягвала да изразява вярванията си ясно и отчетливо в публичното пространство. Но в откъс от книгата ѝ, публикуван от британското издание "Гардиън", позицията ѝ става ясна: "Защо някой друг, освен самата жена, трябва да има властта да решава какво да прави със собственото си тяло?".

И още: "Фундаменталното право на жената на лична свобода и на собствен живот ѝ дава право да прекъсне бременността си, ако желае това", добавя Мелания Тръмп в мемоарите си. Тя пише още, че жените трябва да имат право да решават сами дали изобщо искат да имат деца "въз основа на собствените си убеждения и без никаква намеса или натиск от страна на правителството".

Снимка: Getty images

Съпругата на Тръмп очевидно заема много сходна позиция по отношение на правото на аборт с неговата съперничка Камала Харис. Вицепрезидентката и кандидат за президент на Демократическата партия е твърд привърженик на правото на аборт и яростно се обявява за връщане в сила на отмененото от Върховния съд право на аборт в цялата държава. 

Още: Нападения над лекари и повишена смърт сред родилки - последиците от забраната на аборти в САЩ

На този фон Тръмп разкритикува забраните за 6-седмични аборти като твърде рестриктивни и заяви, че не би подкрепил национална забрана на процедурата. По време на вицепрезидентския дебат на 2 октомври, докато Ванс се опитваше да смекчи собствената си остра позиция по въпроса, Тръмп публикува онлайн, че ще наложи вето на всеки опит на Конгреса да наложи национална забрана на абортите.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес