Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико няма да арестува Путин, ако той уважи инаугурацията на президента Шейнбаум

09 август 2024, 16:52 часа • 1356 прочитания

Мексиканското правителство заяви на 8 август, че няма да изпълни искането на Украйна да арестува руския диктатор Владимир Путин, ако той пристигне за встъпването в длъжност на новия държавен глава на Мексико - Клаудия Шейнбаум.

Още: Украйна към Мексико: Арестувайте Путин!

"Не можем да направим това", заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор пред журналисти, като добави, че арестът "не зависи от нас", цитиран от Reuters.

Киев иска Мексико да изпълни ангажимента си към съда в Хага

Ръководителят на Кремъл беше поканен да присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на 1 октомври. В отговор украинското посолство призова Мексико да изпълни международната заповед за арест на Путин, издадена от съда в Хага през 2023 г. заради незаконно отвличане на украински деца в Русия.

Още: Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

Мексико е ратифицирал Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд. Това означава, че страната има право да арестува Путин на своя територия. За сравнение, Русия, САЩ и Израел например не признават юрисдикцията на МНС.

Въпреки всичко това Москва и Мексико укрепват отношенията си. През юни Путин поздрави Шейнбаум за победата ѝ и определи Мексико като "исторически приятелски партньор на Русия" в Латинска Америка.

Още: Мохамед Халаф: Путин го е страх от война в Близкия изток, защото губи Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес