Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майк Помпео: Тръмп може да одобри ленд-лийз за 500 млрд. долара за Украйна

26 юли 2024, 16:42 часа • 7881 прочитания

Бившият американски президент и кандидат за нов президентски мандат Доналд Тръмп може да одобри ленд-лийз на стойност 500 милиарда долара за Украйна, ако спечели изборите. 

"Вместо да натоварваме данъкоплатците в САЩ с нови сметки, нека Украйна получи заем за толкова, колкото й е нужно, за да купи американски оръжия и да победи Русия." Това пише бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео в своя дописка за The Wall Street Journal. Според него именно така може да изглежда успешният план на Тръмп за разрешаване на конфликта в Украйна.

Помпео припомня, че по същия начин САЩ са помогнали на Великобритания през Втората световна война, преди японската армия да атакува американския тихоокеански флот в Пърл Харбър през 1941 г. Това нападение тогава доведе до решителна тактическа победа за Япония и подтикна влизането на Съединените щати във войната.

Още: ФСБ арестува още един зам.-министър на Русия: Снабдявал войската с лоши продукти

Помпео предложи освен това на Тръмп да премахне всички ограничения върху видовете оръжия, които Украйна може да получи и използва във войната. В резултат на това Путин ще се сблъска с нарастващи разходи и липса на перспективи. Заедно с това, пише той, срещу Русия трябва да се въведат "реални санкции" - това ще засегне и американските банки, които са свързани с производството на руски енергийни ресурси.

Според него това ще позволи на Тръмп да определя условията за бъдеща сделка с Русия - военните действия да бъдат прекратени, Украйна да усили отбранителните си сили, а анексирането на Донбас и Крим от Русия, което Владимир Путин поставя като условие за започване на мирните преговори и изтеглянето на руските войски от Украйна - никой да не признае.

Още: ЕС изпрати на Украйна 1,5 млрд. евро, извлечени от парите на Путин

По аналогичен начин никога не е било признато присъединяването на балтийските държави от СССР, както и ГДР до 1974 г., пише Помпео.

Украйна, според неговия план, може да бъде възстановена чрез "репарации от замразените активи на Руската централна банка, а не от доларите на американските данъкоплатци". И когато Украйна влезе в НАТО и ЕС, санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати, добавя той.

Още: Счетоводна грешка носи още 2 млрд. долара от САЩ за украинската армия (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес