Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъжите на Тръмп в дебата: "Мигрантите ядат кучетата ни" и "Харис се срещнала с Путин преди войната"

11 септември 2024, 15:30 часа • 2017 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп е произнесъл повече от 30 неверни твърдения по време на дебата с вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис, установи CNN.

Още: "Дебатът Харис-Тръмп": Основни моменти и взаимни обвинения (ВИДЕА)

Тръмп отново изнесе зашеметяващо количество разнообразни неверни твърдения, някои от които бяха крещящи лъжи по теми като абортите, имиграцията и икономиката.

Харис беше много по-точна - предварителното преброяване на CNN е открило само едно невярно твърдение от страна на вицепрезидента, въпреки че тя добави и някои подвеждащи коментари или такива с липсващ контекст.

Представяме ви подбрани акценти от проверката на фактите:

Тръмп за инфлацията по време на неговото президентство

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че по време на неговото управление почти не е имало инфлация. „При мен нямаше инфлация, на практика нямаше инфлация“, каза той.

Фактите: Това е невярно. Кумулативната инфлация по време на президентството на Тръмп беше около 7,8%. Инфлацията беше ниска в края на мандата на Тръмп, след като рязко спадна по време на пандемията от Covid-19. През януари 2021 г. - месеца, в който Тръмп напусна поста си, инфлацията на годишна база беше около 1,4%.

Тръмп твърди, че мигрантите пристигат в САЩ от затвори и психиатрични клиники

Бившият президент повтори твърдението си, че мигрантите пристигат в САЩ, след като са избягали от затвори и психиатрични клиники. „Милиони хора се вливат в страната ни от затвори и арести, от психиатрични клиники и лудници“, твърди Тръмп. Той често прави това твърдение и често казва, че затворите и психиатричните заведения се изпразват умишлено, за да се "изхвърлят" по някакъв начин хора в САЩ.

Фактите: Няма доказателства за твърдението на Тръмп. Представители на две антиимигрантски организации заявиха пред CNN миналата година, че не са чували за нищо, което да потвърждава наратива му. Трима експерти от организации, които са благосклонни към имиграцията - също. Уебсайтът FactCheck.org също не е открил нищо по темата.

Още: Тръмп обвини Харис, че Израел ще изчезне до 2 години, ако тя стане президент (ВИДЕО)

Тръмп за броя на имигрантите без документи при Байдън

Доналд Тръмп заяви, че при президента Джо Байдън „21 милиона души“ пресичат месечно границата на Съединените щати.

Фактите: Това число е невярно. Общият брой на "преминаванията" на северната и южната граница от февруари 2021 г. до юли 2024 г., включително по пристанищата за законно влизане в САЩ, е приблизително 10 милиона, което е много по-малко от 21 милиона. Дори ако се добави приблизителният брой на „избягалите“ (хора, които са избегнали граничния патрул, за да влязат незаконно), който според републиканците от Камарата на представителите е над 1,7 милиона по време на управлението на Байдън и Харис, „общата сума все още ще бъде значително по-малка от 15, 16 или 18 милиона“, казва Мишел Мителщадт - говорител на мозъчния тръст Migration Policy Institute.

Харис за решението на Върховния съд относно имунитета

Вицепрезидентът Камала Харис заяви по време на дебата във вторник вечерта, че Върховният съд на САЩ е постановил по-рано тази година, че Тръмп „по същество ще бъде с имунитет срещу всякакви нарушения“, извършени от него, докато е в Белия дом.

Фактите: Това се нуждае от контекст. В решението си от юли по историческото дело шестимата консервативни съдии предоставиха на Тръмп известен президентски имунитет срещу наказателно преследване, но не и цялостен имунитет, какъвто бившият президент искаше по делото си за подривна дейност на федералните избори. Съдът заяви, че Тръмп не може да бъде наказателно преследван за „официални действия“, но че може да бъде преследван за предполагаеми престъпни действия, включващи „неофициални действия“, предприети по време на заемане на длъжността.

Още: В Киев ли щеше да е Путин при мандат на Тръмп? Лют спор за Украйна в президентския дебат (ВИДЕО)

Тръмп: "Мигрантите ядат домашните любимци на американците"

Тръмп повтори по време на дебата във вторник невярно твърдение, което през изминалата седмица беше лансирано от множество видни републиканци, включително от кандидата за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Тръмп твърдеше, че мигранти от Хаити в град Спрингфийлд, щата Охайо, крадат домашните кучета и котки на хората и ги изяждат. "В Спрингфийлд те ядат кучетата. Хората, които са дошли, изяждат котките“, каза Тръмп. „Те ядат домашните любимци на хората, които живеят там".

Фактите: Това е невярно. Град Спрингфийлд и местната полиция заявиха, че не са видели доказателства за твърдението, което, изглежда, произлиза от публикация във Facebook, в която някой, представящ се за местен жител, предава уж история за приятеля на дъщерята на съседа си. От общината в Спрингфийлд заявиха, че „не са постъпвали достоверни съобщения или конкретни твърдения за пострадали, наранени или малтретирани домашни любимци от лица от имигрантската общност“.

Тръмп за това кой плаща за митата

Тръмп каза, че Съединените щати са получили милиарди долари от Китай в резултат на неговите мита.

Фактите: Твърдението на Тръмп за начина, по който работят митата, е невярно. Американската тарифа се плаща от предприятията вносители в САЩ, а не от други държави, когато произведена в чужбина стока пристигне на американската граница.

Тръмп твърди, че САЩ са имали най-висока инфлация при Байдън

Бившият президент каза, че САЩ са имали „най-високата инфлация“ по време на управлението на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Фактите: Твърдението на Тръмп, че инфлацията е била най-висока при управлението на Байдън и Харис, е невярно. Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, достигна 9,1% през юни 2022 г. Това не е най-високата инфлация, регистрирана някога. По-скоро това беше най-високото ниво на инфлация от близо 40 години насам. Например през 1980 г. инфлацията достига почти 15%, според данните за индекса на потребителските цени на Бюрото за трудова статистика. Някои от най-ранните данни за инфлацията, които бюрото поддържа, сочат, че инфлацията е била дори по-висока през 1917 г., когато е била с тенденция към почти 18%.

Тръмп за предишната кандидатура на Харис за президент

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че когато вицепрезидентът Камала Харис преди се е кандидатирала за президент, по време на изборния цикъл през 2020 г., тя е била първият кандидат, който се е отказал от първичните избори на демократите.

Фактите: Това е невярно. Харис далеч не беше първият кандидат, който отпадна от тези първични избори на демократите, когато напусна надпреварата в началото на декември 2019 г.

Тръмп твърди, че юристи искали щатите, а не федералното правителство, да решават как да регулират абортите

Тръмп повтори едно от честите си твърдения, че юристи искат отмяна на решението „Роу срещу Уейд“, за да могат отделните щати да решават как да регулират абортите. „Всеки учен юрист, всеки демократ, всеки републиканец, либерал, консерватор, всички искаха този въпрос да бъде върнат в щатите, където хората да гласуват, и това се случи“, каза Тръмп. „Това е вотът на хората, сега той не е обвързан с федералното правителство“.

Фактите: Твърдението на Тръмп е невярно. Много юристи искаха правото на аборт да бъде запазено във федералния закон, както няколко от тях заявиха пред CNN, когато Тръмп направи подобно твърдение през април. „Всяко твърдение, че всички учени юристи са искали отмяната на "Роу срещу Уейд", е невярно“, заяви през април университетският професор Кимбърли Мътчърсън.

Тръмп обвинява Нанси Пелоси за лошата охрана на Капитолия на 6 януари

Тръмп заяви по време на дебата, че представителката на демократите Нанси Пелоси - бивш председател на Камарата на представителите - е отговорна за неадекватната защита на Капитолия на 6 януари 2021 г. Тогава поддръжници на Тръмп щурмуваха сградата на американския парламент и имаше жертви и ранени.

„Нанси Пелоси е отговорна. Тя не си е свършила работата“, заяви републиканецът.

Фактите: Това твърдение е невярно. Председателят на Камарата на представителите не отговаря за сигурността на Капитолия. Сигурността се контролира от Полицейския съвет на Капитолия - орган, който включва сержантите на Камарата на представителите и на Сената. Кабинетът на Пелоси изрично заяви, че не ѝ е било представяно предложение за 10 000 национални гвардейци, както твърди Тръмп - миналата година тя заяви пред CNN, че твърденията за обратното са „лъжи“. А дори и Пелоси да е била уведомена за предложение за войници от Националната гвардия, които да охраняват, тя не би имала правомощия да го отхвърли. Председателят на Камарата на представителите няма правомощия да попречи на разполагането на Националната гвардия на окръг Колумбия, която се подчинява на президента.

Снимка: Getty Images

Тръмп твърди, че Харис се е срещнала с Путин дни преди руската инвазия

Бившият президент Доналд Тръмп твърди, че вицепрезидентът Камала Харис се е срещнала с руския диктатор Владимир Путин дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Той казва, че тя не е успяла да го възпре да започне инвазията.

„Изпратиха я да преговаря за мир преди началото на тази война“, заяви Тръмп, визирайки Харис. „Три дни по-късно той влезе и започна войната, защото всичко, което те казаха, беше слабо и глупаво“.

Фактите: Твърдението на Тръмп е невярно. Харис не е била изпратена да преговаря за мир и никога не се е срещала с Путин. В действителност демократът се срещна със съюзници на САЩ, включително с украинския президент Володимир Зеленски, на Мюнхенската конференция по сигурността в дните преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Путин не присъстваше на конференцията. „Честно казано, не мога да си спомня нито един контакт между президента Путин и г-жа Харис“, заяви говорител на Кремъл през юли, според държавната руска информационна агенция.

По време на пътуването на Харис до конференцията в Германия през 2022 г. администрацията на Байдън все още се опитваше да възпре нахлуването в Украйна, но високопоставени служители на офиса на президента, включително самият Джо Байдън, дадоха ясно да се разбере, че според тях Путин вече е решил да нахлуе. Докато Харис пътуваше към Германия, Байдън заяви пред репортери, че според него руската атака „ще се случи през следващите няколко дни“.

Още: Илон Мъск подкрепи Тръмп за изборите, но призна, че Харис е надминала очакванията

Тръмп за американската и европейската помощ за Украйна

Бившият президент на САЩ се оплака, че Щатите са отпуснали 250-275 млрд. долара помощ за Украйна, докато европейските страни са дали само 100-150 млрд. долара, въпреки че се намират по-близо до Украйна.

Фактите: Твърдението на Тръмп е невярно. По данни на Института за световна икономика в Кил, Германия - общо европейските държави са предоставили значително повече помощ на Украйна, отколкото САЩ по време на руската инвазия, започнала в началото на 2022 г., и непосредствено преди нея.

Институтът в Кил, който следи отблизо помощта за Украйна, установи, че от края на януари 2022 г. (точно преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г.) до юни 2024 г. Европейският съюз и отделни европейски държави са отделили общо около 207 милиарда долара за Украйна под формата на военна, финансова и хуманитарна помощ, докато САЩ са отделили около 109 милиарда долара (98,4 милиарда евро). Европа надминава САЩ и по отношение на помощта, която действително е била „отпусната“ на Украйна - дефинирана от института като помощ, която или е била предоставена, или е определена за предоставяне - и възлиза на около 122 млрд. долара за Европа в сравнение с около 83 млрд. долара за САЩ.

Тръмп за финансирането на НАТО

Доналд Тръмп каза, че САЩ са „плащали почти цялата сума на НАТО“ в продължение на години, докато той не ги е „накарал да платят“, като е заплашил да не спазва клаузата за колективна отбрана на Алианса.

Фактите: Твърдението на Тръмп, че САЩ „плащали почти всичко на НАТО“, се нуждае от контекст. Официалните данни на НАТО показват, че през 2016 г., последната година преди встъпването в длъжност на Тръмп, разходите на САЩ за отбрана са съставлявали около 71 % от общите разходи за отбрана на членовете на Алианса - голямо мнозинство, но не и „почти всички“. Твърдението на Тръмп е още по-неточно, ако той говореше за преките вноски в НАТО, които покриват организационните разходи на съюза и се определят въз основа на националния доход на всяка страна. През 2016 г. САЩ отговаряха за около 22 % от тези вноски.

Тръмп за военното оборудване, оставено в Афганистан по време на изтеглянето

По време на дебата във вторник вечерта бившият президент Доналд Тръмп повтори познатото си твърдение, че САЩ са оставили на талибаните военно оборудване на стойност 85 млрд. долара, когато президентът Джо Байдън изтегли американските войски от Афганистан през 2021 г.

Фактите: Числото 85 млрд. долара е невярно. Макар че значително количество военно оборудване, предоставено от САЩ на афганистанските сили, наистина е било изоставено в полза на талибаните при изтеглянето на САЩ, Министерството на отбраната е изчислило, че това оборудване е било на стойност около 7,1 млрд. долара. То е част от оборудването на стойност около 18,6 млрд. долара, предоставено на афганистанските сили между 2005 г. и 2021 г. А част от оставеното оборудване е било изведено от строя преди изтеглянето на американските сили.

Както вече обясниха други проверители на факти, „85 млрд. долара“ е закръглена цифра, тя е по-близо до 83 млрд. долара - за общата сума, която Конгресът е отпуснал по време на войната за фонд, подкрепящ афганистанските сили за сигурност. Част от тези средства са били предназначени за оборудване.

Харис твърди, че Тръмп е оставил най-лошата безработица след Голямата депресия

Вицепрезидентът Камала Харис заяви, че бившият президент Доналд Тръмп е напуснал поста си „с най-лошото ниво на безработица от Голямата депресия насам“.

Фактите: Твърдението на Харис е невярно. През януари 2021 г., когато Тръмп напусна поста си, официалното ниво на безработица беше 6,4%, според Бюрото за трудова статистика. През април 2020 г., когато пандемията от Covid-19 затвори световните икономики, включително и тази на САЩ, нивото на безработица скочи до 14,8%. Това е най-високото равнище от 1939 г. насам, според историческите данни на бюрото.

Тръмп твърди, че Байдън е взел пари от Китай и Украйна

Тръмп твърди, че президентът Джо Байдън е взел пари от Китай и Украйна, включително 3,5 млн. долара от съпругата на кмета на Москва.

Фактите: Няма публични доказателства, че Джо Байдън е получавал пари от чуждестранни юридически лица, докато е бил на поста си или като частно лице. Въпреки че разследванията на републиканците от Камарата на представителите са установили, че членовете на семейство Байдън, които са се занимавали с бизнес, включително синът му Хънтър Байдън и брат му Джеймс Байдън („и свързаните с тях компании“), са получили над 18 млн. долара от чуждестранни юридически лица, до момента те не са открили доказателства, че самият президент е получил каквито и да било чуждестранни пари.

Тръмп твърди, че Байдън е организирал наказателни дела срещу него

Бившият президент на САЩ повтори твърдение, което е изказвал многократно по време на предизборната си кампания - че администрацията на Байдън е организирала наказателно дело за подривна дейност по време на избори, което е било заведено срещу него от местния окръжен прокурор в окръг Фултън, Джорджия. И още - Байдън организирал наказателно дело за измама, което е било заведено срещу Тръмп от местния окръжен прокурор в Манхатън, както и гражданско дело за измама, което е било заведено срещу него от главния прокурор на щата Ню Йорк.

Фактите: Това е невярно. Няма доказателства, че Байдън или неговата администрация стоят зад някое от тези дела. Никой от тези служители не се отчита пред президента или дори пред федералното правителство.

Още: Кой надделя в дебата между Доналд Тръмп и Камала Харис

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес