Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куба започва да издава присъди на протестиращи

15 февруари 2022, 07:25 часа • 1816 прочитания

Кубинските власти осъдиха за бунт 20 от демонстрантите, участвали в антиправителствените протести на 11 юли миналата година, включително петима непълнолетни, на между пет години ограничена свобода и 20 години затвор, съобщава „Дойче Веле“.

Това решение на провинциалния съд на Олгин е, както обяснява пред агенция ЕФЕ активистът на „Справедливост 11 Юли“ Саломе Гарсия Бакалао, първата присъда за престъплението за бунт, издадена в страната в резултат на протестите миналия юли.

15-те осъдени, предимно мъже на възраст между 18 и 59 години, са получили присъди лишаване от свобода по искане на прокуратурата. Нито един обвиняем не е признат за невинен.

Има двама осъдени на 20 години затвор, три на 18 години, двама на 17, един на 15, двама на 14, двама на 12 и двама на седем. Освен това 18-годишен е осъден на 5 години „поправителен труд без замяна“.

Петимата непълнолетни (четирима 17-годишни и един 16-годишен), за които прокуратурата поиска между 15 и 18 години затвор, бяха осъдени на "пет години ограничена свобода".

Минималната възраст за съдебна отговорност в Куба е 16, но 16 и 17-годишните могат да получат намаление до половината от времето на присъдата. Ясмани Креспо, който беше включен в обвинението и не се яви на процеса, не фигурира в присъдата, според Гарсия. Има спекулации, че може да е напуснал страната.

Активисти съобщават, че няколко от осъдените са отведени директно в затвора след прочитане на решението, въпреки че присъдата установява, че те могат да бъдат освободени под гаранция до момента на обжалване. Куба не обяви публично тези присъди и официалните медии не съобщиха за решението, пише БГНЕС. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес