Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресът на САЩ със санкции срещу съда, обявил арест на Путин - но заради Нетаняху

05 юни 2024, 13:20 часа
Реклама

Долната камара на Конгреса на САЩ - Камарата на представителите - прие закон, който има за цел да санкционира Международния наказателен съд (МНС) заради издадените заповеди за арест на високопоставени израелски официални лица. В това число влиза и премиерът Бенямин Нетаняху.

Още: От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Противодействие на "незаконен съд"

Във вторник, 4 юни, контролираната от републиканците Камара на представителите гласува с 247-155 гласа в полза на Закона за противодействие на незаконния съд. 205-ма републиканци гласуваха "за", както и 42-ма демократи.

Законопроектът ще забрани влизането в САЩ и ще ограничи всякакви имотни трансакции в Щатите на служители на Международния наказателен съд, които са замесени в искането на прокурорите за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант.

Още: Борел призова Израел да не заплашва съдиите от МНС

Сенатът няма да приеме законопроекта

Гласуването се счита обаче за символично - Белият дом е против, съобщи Axios. Остават няколко процедурни стъпки, преди да бъдат наложени каквито и да било санкции. Малко вероятно е предложението да бъде прието от Сената (горната камара), който се контролира от демократите. Не е ясно дали лидерът на мнозинството там изобщо ще се заеме с тази мярка и дали ще позволи тя да бъде гласувана.

Още: Лойд Остин е възмутен, че МНС приравнява Израел и "Хамас"

Последната пречка ще бъде именно Белият дом, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън може да наложи вето. Той наскоро изрази „дълбока загриженост“ относно предложението за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и Галант, но категорично се противопостави на санкциите срещу МНС, като посочи, че те „отиват твърде далеч“.

Снимка: Международен наказателен съд, iStock

Миналия месец главният прокурорът на МНС Карим Хан заяви, че има основателни причини да смята, че Нетаняху, Галант и трима лидери на "Хамас" - Яхия Синвар, Исмаил Хания и Мохамед Дейф - „носят наказателна отговорност“ за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Заповедите за арест бяха издадени във връзка с войната в Ивицата Газа, предизвикана от клането на "Хамас" на 7 октомври в Израел. САЩ, които са най-големият съюзник на израелската държава, обявиха, че е недопустимо да се приравняват лидерите на Израел и тези на терористична групировка.

Нетаняху заяви, че решението на прокурора на МНС е абсурдно.

Още: САЩ са виновни: Примерът им за "демокрация" прави светът сбъркан

САЩ не признават МНС

Нито Израел, нито САЩ признават юрисдикцията на МНС, чиито 124 държави членки в крайна сметка решават дали да приложат издадените заповеди. Израел е подписал, но така и не е ратифицирал Римския статут - основополагащия документ на Международния наказателен съд.

Още: За да не бъдат съдени и американци - САЩ няма да дават руските зверства на съда в Хага

Той не е приет и от Русия, поради което Москва се обяви против заповедта за арест на диктатора Владимир Путин, наложена през 2023 г. заради отвличане на украински деца.

Още: Лицемерие: Русия не се съгласи да носи отговорност пред съда за война, САЩ - също

Макар че не се очаква мерките на САЩ да станат закон, одобрението им в Камарата на представителите от почти всички републиканци и около една пета от демократите отразява продължаващата безусловна подкрепа за Израел въпреки засилващата се международна критика заради войната в Газа, отчита "Ал Джазира".

„САЩ твърдо застават на страната на Израел и отказват да позволят на международните бюрократи безпочвено да издават заповеди за арест на израелското ръководство за фалшиви престъпления“, се казва в изявление на републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Още: Бенямин Нетаняху обвини МНС в лъжа

Преди гласуването във вторник говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви пред репортери: „Позицията на администрацията е, че не подкрепяме (санкции срещу МНС). Не смятаме, че това е уместно в този момент".

Нетаняху заяви, че е „изненадан и разочарован“ от тази позиция. Той настоява, че страната му ще продължи войната, докато не постигне всичките си цели - въпреки предложението за примирие, което САЩ настояват Израел да приеме: САЩ все още чака "Хамас" да каже ще има ли мир в Ивицата Газа.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес