Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисия в САЩ поиска нова стратегия спрямо Русия: "Да изоставим статуквото от Студената война"

30 септември 2024, 12:55 часа • 1389 прочитания

Двупартийната американска Комисия за сигурност и сътрудничество в Европа (Хелзинкска комисия), натоварена с подкрепата на демокрацията и правата на човека в бившите съветски републики, настоява САЩ да изоставят статуквото от времето на Студената война в отношенията си с Русия и да определят Москва като "постоянна" заплаха за глобалната сигурност.

Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа на САЩ е независима комисия на федералното правителство. В продължение на повече от 45 години тя следи за спазването на споразуменията от Хелзинки и подпомага всеобхватната сигурност чрез насърчаване на правата на човека, демокрацията и икономическото, екологичното и военното сътрудничество в региона на 57-те държави от ОССЕ.

Още: Русия се надъхва да ползва ядрено оръжие срещу Украйна, за да не загуби (ОБЗОР - ВИДЕО)

Доклад: Масирана военна помощ за Украйна, за да се постигне победа

Сега т.нар. Хелзинкска комисия е изготвила доклад, който е получен и цитиран от авторитетното американско издание The Hill. В него се твърди, че Вашингтон трябва да промени начина си на мислене по отношение на Русия, както направи с Китай през последните няколко години, и да разпредели ресурсите си по съответния начин.

Приоритетен акцент в стратегията на доклада е осигуряването на победа на Украйна в нейната отбранителна война срещу Русия, като се призовава за „масирана“ военна и хуманитарна помощ за Киев. Говори се и за позволение на украинските въоръжени сили да нанасят удари дълбоко в Русия с оръжия, предоставени от САЩ. Такова политическо решение все още няма въпреки обиколката на президента Володимир Зеленски в Щатите, осъществена приоритетно с тази цел: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ.

Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

Тръмп и сделка с "военнопрестъпника" Путин

Политическите предложения в доклада отиват по-далеч от ангажиментите на администрацията на Джо Байдън към Украйна и влизат в противоречие с позициите на бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници в Конгреса. Републиканецът, който се бори отново за място в Белия дом, отдавна твърди, че САЩ изразходват твърде много средства за европейската сигурност и води кампания за сключване на споразумение между Украйна и Русия чрез преки преговори с техните лидери, макар до момента да няма конкретни стъпки за това.

Още: Марк Рюте поема НАТО от утре: Как критикът на България ще сплоти Алианса?

Председателят на Хелзинкската комисия от Републиканската партия Джо Уилсън обаче отхвърли възможността Тръмп да сключи сделка с диктатора Владимир Путин. „За мен няма съмнение, че Доналд Тръмп ще се убеди в неискреността на военнопрестъпника Путин“, казва Уилсън пред The Hill, коментирайки доклада. „Путин не е някой, с когото може да се постигне споразумение, което да е по същество, което да издържи“.

Вицепрезидентът и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис до голяма степен очерта продължение на политиката на Байдън за Украйна. Украинските „ястреби“ и в двете партии твърдят, че администрацията е била твърде бавна в снабдяването на Киев с оръжията, от които се нуждае, за да отблъсне Русия.

Снимка: iStock

Още: Бункери и бариери: Полша и прибалтийските държави поискаха от ЕС строга защита по границите си с Русия

Изводите на доклада: Ядрените заплахи и дългосрочното съперничество

Но докато президентската надпревара със сигурност ще окаже влияние върху политиката на САЩ спрямо Украйна и Русия през следващите години, отношението в Конгреса също ще е от решаващо значение за определянето на приоритетите в световен мащаб. Дори и в Републиканската партия да се наблюдава нарастваща опозиция срещу предоставянето на военна и икономическа подкрепа на Киев, лидерите на фракцията, които се занимават с външна политика, до голяма степен са склонни да подкрепят Украйна, да гарантират ангажиментите към НАТО и да укрепват демокрацията в постсъветските държави.

В това число влиза Уилсън, но и още: председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите (долната камара) - републиканецът Майкъл МакКол; председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите Майк Търнър; лидерът на малцинството в Сената Мич МакКонъл; членът на Комисията по външни работи на Сената Джеймс Риш.

Тези законодатели вероятно ще приемат заключенията на доклада, според които „Съединените щати трябва да се подготвят за дългосрочно съперничество, разбирайки, че Русия има вековна история на насилствен империализъм спрямо своите съседи, Европа и света в по-широк смисъл“.

Още: Зеленски пред "Фокс": Тръмп директно ми каза, че ще подкрепя Украйна

Изводите изглеждат очевидни, като се има предвид обхватът на нарушенията на международните закони и норми от страна на Москва: завземането на Крим и окупацията на Донбас през 2014 г.; пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.; нахлуването и окупацията на Грузия през 2008 г.; атаките на Кремъл срещу политически дисиденти в страната и в чужбина; намесата му в американски и други демократични избори; откупуването на американци, затворени в Русия.

И все пак външнополитическата ортодоксалност се променя бавно и от края на Студената война насам преобладава мнението, че сътрудничеството с Русия и икономическите стимули ще смекчат нейното поведение. Докладът от Хелзинкската комисия се опитва да сложи край на това мислене. „Мисля, че основното послание е, че се откъсваме от 30-годишната погрешна политика“, казва сътрудник от Конгреса, запознат с доклада и цитиран от The Hill.

САЩ и техните съюзници в Европа все още умуват как да се справят с Русия повече от две години и половина, откакто тя започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Администрацията на Байдън като цяло избягва Москва в дипломатически план и се стреми да я изолира икономически, като същевременно поддържа някои канали за комуникация, за да избегне ескалация и да решава въпроси от взаимен интерес - например преговорите за освобождаване на затворници.

Още: Foreign Policy: Байдън изобщо има ли политика към Русия?

Някои републиканци, разочаровани от близо тригодишната война и от около 175 млрд. долара американска подкрепа за Киев, призоваха САЩ да се намесят пряко в преговорите за прекратяване на войната. Те предупреждават да не се пренебрегват ядрените заплахи на Русия, защото и Украйна вече води военни действия отвъд границата. Администрацията на Байдън предоставяше военна подкрепа на Украйна на малки стъпки като начин да се проучат червените линии на Русия. Само че привържениците на Тръмп не искат САЩ да участват изобщо в това.

Украинците и най-твърдите поддръжници на Киев твърдят, че Украйна многократно е преминавала „червените линии“, които Русия е определяла, без това да предизвиква ядрена война. Освен това твърдят, че Путин е неискрен преговарящ и всяка сделка, която отстъпва украинска територия на Русия, ще окуражи руския диктатор да поднови войната в Украйна, да продължи агресията в съседни постсъветски държави и евентуално да нападне членки на НАТО, в които Москва вече води хибридна война.

Още: FT: Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа - България също е мишена (КАРТА)

Препоръките в доклада на Хелзинкската комисия са, че ядреното дрънкане на Русия „не може просто да бъде отхвърлено“, но че решението на това бръщолевене е да му се обърне внимание с „разумна аргументация“. „Не можем да позволим на страха да доминира в начина, по който мислим за подобни неща“, обяснява сътрудник от Конгреса.

В документа се призовава за изготвяне на план за справяне и реагиране на евентуални ядрени заплахи и атаки. Докладът иска да измести мисленето на Вашингтон от разглеждането на Русия като свръхсила само защото притежава ядрени оръжия. И като цяло се застъпва за САЩ, които са напълно ангажирани със съюзниците си по света, по-специално с онези страни, които са на предната линия на руските усилия за агресия, манипулация и принуда.

Това включва призиви за увеличаване на военната подкрепа, икономическите инвестиции, подкрепата за развитие и съсредоточаване върху меката сила - например образованието и обмена. САЩ трябва да имат дългосрочна стратегия за подкрепа на демократичното управление и върховенството на закона в страните, уязвими от заплахите на Москва, пише в доклада.

Още: Щом имаш ядрено оръжие, правиш каквото си искаш: Путинизмът в действие (ОБЗОР - ВИДЕО)

„Чрез постоянни усилия, насочени към насърчаване на просперитета и демокрацията и противодействие на авторитарното влияние на Русия, можем да сведем до минимум способността на Русия да заплашва свободните общества“, се посочва още в документа. „Този доклад ще предостави пътна карта за минимизиране и овладяване на деструктивното поведение на Русия до появата на вътрешни сили, необходими за фундаментална промяна на Русия.“

Източник: The Hill

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес