Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клиповете на Ромни - фатален гаф или преодолима пречка

19 септември 2012, 16:03 часа • 4907 прочитания
Реклама

Изобличаващите и често фатални за президентските кампании изненади, които кандидатите за Белия дом си разменят един другиму, обикновено излизат на бял свят в месеца преди изборите. Но Мит Ромни е изправен пред няколко други монументални предизвикателства.

Редица неоспорими гафове, в това число изтеклият запис, в който Ромни определя 47% от американците като зависими от правителството "жертви", заплашва да торпилира кампанията му броени дни преди 6 ноември, твърдят експерти.

Тайно видео, публикувано от либералното сп. "Мадър Джоунс", в което мормонът изтъква, че палестинците "нямат никакъв интерес да постигнат мир" с Израел, накара критиците да подпечатат политическия некролог на републиканеца. "Едно от нещата, които научих като президент, е, че човек представлява цялата държава. Ако искаш да бъдеш такъв, трябва да работиш за всеки един гражданин", коментира в отговор Обама в "Късното шоу на Дейвид Летърман" по Си Би Ес.

Бившият губернатор на Масачузетс вече изостава в обществените проучвания, което прави задачата му още по-трудна. Консерваторът Ерик Ериксън – редактор на блога "Редстейт", предупреди, че ако изборите се проведат днес, Обама ще спечели. "Независимо дали ви харесва, или не, и да вярвате, и да не вярвате... простичката истина е, че Мит Ромни не успя да сключи нито едно споразумение с избирателите. Посланието му бе толкова объркано, че нито един гласоподавател не знае какво ще получи от него", написа Ериксън в понеделник.

49 дни преди изборите Ромни е далеч от позицията, в която иска да бъде. Мормонът получи нищожен тласък след Републиканската конвенция през август, а икономическото му послание остава неразбрано от независимите избиратели.

Обама изглеждаше наясно със слабостите на съперника си, когато заяви пред привърженици в Охайо, че обича да завършва започнатото и да не губи време в празни приказки, що се отнася до търговските спорове с Китай.

Положението на Мит обаче е коренно различно. Богаташът продължава да се опитва да се доближи до обикновените избиратели от средната класа, чиито доходи са несъпоставими с тези на мултимилионера. В клип, заснет по време на благотворително събитие във Флорида, Ромни определя мнозина бедни американци като авантаджии, които ще гласуват сляпо за президента, без да се замислят за политиката му.

"Имаме 47%, които са за него. Това са зависими от правителството хора, които вярват, че са жертви и че кабинетът е отговорен да се грижи за тях. Те смятат, че имат право на здравеопазване, храна, недвижимо имущество и т.н.", отбелязва в записа републиканецът. В понеделник Ромни призна, че позицията му "не е била изложена елегантно", но не се извини. Вместо това настоя, че работи по стратегията си да спечели ключовете за Белия дом.

Съветниците на мормона сбъркаха, като омаловажиха кризата. Бей Бюкенън сподели пред Си Ен Ен, че видеото в общи линии може да се отрази силно на общественото мнение. Но анализаторите бяха още по-дръзки.

"Подозирам, че няма да му се размине", коментира експертът Томас Ман. "Работата в случая е голяма, защото потвърждава впечатленията, че Ромни живее в света на богатите и таи малко симпатии към различните от него, че политиката му ще облагодетелства заможните и ще доведе до все по-голямо социално неравенство".

Ромни опитваше да втълпи на обществото, че икономиката на Обама не създава работни места, не е способна да вдигне средната класа и не може да отдалечи гражданите от прага на бедността. Той настояваше, че платформата му за по-ниски данъци, по-малко бизнес регулации и по-стриктни федерални разходи ще бъде от голяма полза за обикновения човек.

Обречен ли е на провал Мит?

"Не. Но е явният аутсайдер в битката", твърди Ман, цитиран от АФП. Клайд Уилкокс – професор от университета Джорджтаун, допусна, че видеата може да повлияят на резултата, но "Ромни ще има време да се възстанови". "Всичко може да се случи", подчерта той, включително грешки на Обама в дебатите за бедността и икономиката. "Голяма част от хората, които са твърдо "за" Ромни, ще се съгласят с нещата, които каза". Бившият губернатор на Масачузетс повтори ключовите си позиции и най-вече тази, че правителството не би трябвало да дава милостиня. "Всички ние сме на мнение, че когато човек е в беда, се нуждае от помощ. Но в случая говорим за временна, дърпаме ги обратно нагоре и толкова! Никой от нас не вярва в преразпределението на блага", заяви републиканецът в Солт Лейк Сити.

"Измерваме успеха не с това колко хора получават помощи, каква е безработицата и колко купони сме раздали", а с това колко от тях се отказват от този тип програми, защото са открили собствения път в живота си, настоя той. Старши-съветник Кевин Медън изтъкна, че Ромни остава "съсредоточен" върху това да разясни икономическото си послание. "Това е оспорвана, трудна кампания и ще бъде такава до самия ден на изборите", увери той.

Редактор: Бойко Пеев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес