Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай даде обяснение за балона, засечен над САЩ (ВИДЕО)

03 февруари 2023, 16:33 часа • 6548 прочитания

Външното министерство на Китай направи първи официален коментар относно твърденията на САЩ за засечен китайски шпионски балон, летящ над територията на Щатите. Това е "граждански дирижабъл", който се е отклонил от планирания си маршрут, твърди Пекин.

Представители на американската отбрана смятат, че балонът, забелязан над райони с ключови за сигурността обекти през последните дни, всъщност е бил устройство за "наблюдение на голяма височина". Но в изявление на китайското външно министерство се казва, че той е бил използван за "предимно метеорологични" цели.

Китай "съжалява за непреднамереното навлизане" на балона във въздушното пространство на САЩ, се казва още в изявлението, цитирано от BBC.

Канадското министерство на отбраната също съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение – малко след като американците обявиха, че са отчели такъв над щата Монтана. И от Отава, и от Вашингтон казаха, че гражданите им са в безопасност.

Обектът е прелетял над Алеутските острови, част от архипелага Аляска, както и през Канада, преди да се появи над град Билингс в Монтана тази сряда, съобщиха американските власти. В щата се намират някои от силозите за ядрени ракети на САЩ.

Щатите решиха да не свалят балона поради опасността, която представляват падащите отломки и ограничената полза от разузнавателните данни, които устройството може да събере, заяви представител на американската отбрана. Въпреки това правителството бе подготвило изтребители, в случай че обектът трябва да бъде свален.

По-рано американските медии съобщиха, че според друг служител балонът е бил с размерите на три автобуса.

Снимката е илюстративна, от 2017 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес