Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис президент: Какви ще са тогава САЩ и светът?

27 юли 2024, 18:00 часа • 4709 прочитания

Ако Камала Харис бъде избрана за президент през ноември, тя ще поеме поста с експертен опит във външната политика, който е натрупала като сенатор при президента Тръмп и като заместник на един от най-опитните международни президенти в американската история - Джо Байдън.

По повечето въпроси Харис вероятно ще запази външнополитическата линия на сегашния президент на САЩ Джо Байдън. Администрацията на Харис ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия и също така ще укрепва съюзите в Азиатско-тихоокеанския регион. Тя ще се опита да гарантира, че Съединените щати ще продължат да предоставят значима помощ на Израел и други американски съюзници в Близкия изток.

Възможната промяна - Израел и Палестина

СНИМКА: Getty Images

Но когато става въпрос за войната на Израел срещу Хамас, Харис има повече съчувствие към тежкото положение на палестинците. Тази позиция може да привлече арабските американски гласоподаватели.

Лили Грийнбърг Кол, която подаде оставка от поста си като специален помощник на началника на кабинета на Министерството на вътрешните работи на САЩ, където прекара повече от година, противопоставяйки се на непоколебимата подкрепа на Байдън за израелската военна стратегия, казва, че личният ѝ опит от работата в Айова като организатор на кампанията за вицепрезидент сега ѝ дава надежда за успех на Харис. Като сенатор Харис изказваше по-малко ястребови възгледи от Байдън относно военното присъствие на САЩ в Близкия изток. Твърдата ѝ позиция по определени въпроси, включително спрямо Саудитска Арабия, Индия и Турция, може да усложни ангажимента й със съюзниците в Близкия изток и Азия.

Още: Близък до Путин източник изброи причини защо Камала Харис ще загуби

Преди да се присъедини към Сената, Харис прекарва по-голямата част от кариерата си в правоохранителните органи. Когато стана вицепрезидент, тя имаше много малък опит във външната политика и беше принудена да разчита на своите съветници, които бяха предимно традиционалисти, както сподели Джим Таунсенд, който е работил в Пентагона и НАТО.

Понякога на Харис се налагаше да замества президента Байдън на международни срещи. Тя присъства на срещата на върха на АСЕАН през 2023 г. на мястото на Байдън. Тя говори вместо него на Мюнхенската конференция по сигурността през 2022 г., където изрази подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски. Тя отново изрази подкрепа за Киев и през 2023 г., когато войната вече бушуваше.

Конгресменът Адам Смит, най-опитният демократ в Комитета по въоръжените сили, подкрепи идеята за провеждане на предизборна конференция за номиниране на наследник на Байдън и каза, че работата на Харис в Мюнхен, където тя представляваше президента, показва, че тя е готова за поста. "Харис премина стрес тестовете. Тя беше основният говорител на американската администрация на Мюнхенската конференция по сигурността, където изложи аргументите за нашите действия в Украйна, в НАТО и в света и там се представи силно", сподели Смит в интервю по време на Националния конгрес на републиканците.

"Харис прекара четири години в обучение при президента Байдън, който има богат опит във външната политика. Тя поемаше все повече ръководни роли, представлявайки Съединените щати на международната сцена", каза бивш служител на администрацията.

Още: Президентските избори в САЩ: Оръжията на демократите и републиканците

Харис като сенатор

По време на четирите си години в Сената, Харис е работила в комисиите по разузнаване и вътрешна сигурност на Сената и е получила похвали от колеги за своя "много умен: подход към работата на комисиите. Като сенатор тя също направи множество пътувания в чужбина, като посети Афганистан, Ирак, Йордания и Израел през 2017 и 2018 г.

Както повечето демократи, Харис гласува за утвърждаване на първия министър на отбраната на Тръмп, генерал Джим Матис. Тя го направи по изключение от федерален закон, който забранява на пенсиониран офицер да заема длъжност седем години след подаване на оставка. Тя гласува против назначаването на Майк Помпео и Джина Хаспъл за директори на ЦРУ. Така също се противопостави на номинацията на Рекс Тилърсън за държавен секретар и не се съгласи с назначаването на Марк Еспър за министър на отбраната на Тръмп.

Русия и Украйна

Подобно на Байдън, Харис е явен поддръжник на Украйна в борбата X срещу Русия. Затова тя би продължила политиката на Байдън в тази област. През юни Харис представляваше Съединените щати на мирната среща на върха в Шейцария. Тя подкрепя трансатлантическото сътрудничество в оказването на помощ на Киев.

В интервю за NBC News тази година Харис каза, че Украйна може да разчита на подкрепата на Вашингтон, докато боевете продължават. "Украйна се нуждае от нашата подкрепа и ние трябва да я предоставим", заяви тя.

Говорейки на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, Харис потвърди ангажимента на администрацията на Байдън да подкрепя Украйна "колкото е необходимо".

Още: "Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад": Камала Харис с ударно начало на кампанията (ВИДЕО)

Освен това тя е остър критик на Владимир Путин, като го обвинява за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина тази година. Тя нарича действията на Русия "престъпления срещу човечеството" и обещава да изправи руското правителство пред съда. "На всички онези, които извършват тези престъпления, както и на техните лидери, които са съучастници в тях, казвам следното: ще бъдете подведени под отговорност", заплаши Харис през 2023 г. в Мюнхен.

Наскоро тя разкритикува Тръмп за предишните му изявления, че ще изтегли САЩ от НАТО. "Доналд Тръмп прегръща Путин", каза Харис на предизборно събитие в Северна Каролина на 11 юли: "Това не се случва само днес. Случва се откакто Тръмп заплаши да напусне НАТО и започна да призовава Путин да атакува нашите съюзници".

Близкия Изток

Що се отнася до Израел, Харис подкрепи решението за съществуването на две държави - Израел и Палестина. Като вицепрезидент тя настоя администрацията на Байдън да окаже по-силен натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху, тъй като цивилните жертви продължават да се увеличават във войната на Израел срещу "Хамас".

Публично Харис беше един от първите лидери на администрацията на Байдън, които призоваха още през марг за незабавно прекратяване на огъня. Тя осъди Израел за пречките на потоците от помощ към Газа и нарече конфликта "хуманитарна катастрофа за цивилните".

Още: Харис след разговор с Нетаняху: Няма да мълча за Газа

Харис подкрепи Съвместния всеобхватен план за действие и сделката с Иран от 2015 г. за ограничаване на ядрената му програма. Тя също така осъди удара през януари 2020 г. срещу иранския генерал Касем Сюлеймани и подкрепи неуспешен законопроект за забрана на по-нататъшни военни действия срещу ирански лидери и цели.

Харис също така подкрепи законодателство за отбелязване на арменския геноцид, който е източник на напрежение между членката на НАТО Турция и самата Армения повече от 100 години.

Азия

Ако бъде избрана за президент, Харис вероятно ще продължи твърдата политика на администрацията на Байдън спрямо Китай.

Като сенатор тя критикува Тръмп за подхода му. В дебат през 2020 г. с вицепрезидента Майк Пенс тя каза, че Тръмп е загубил търговската война. Харис също каза, че неговите мита вредят на американската икономика и не помагат за възстановяване на баланса в отношенията между САЩ и Китай. Но подобно на други членове на администрацията, тя се застъпва за "намаляване на рисковете" в отношенията с Пекин. Тази политика включва мерки за намаляване на зависимостта на западните икономики от Китай.

Харис беше много откровена по чувствителните въпроси, които пречеха на отношенията между САЩ и Китай. Като сенатор тя редовно участва в изготвянето на законопроекти за защита на човешките права в Хонконг. Тръмп подписа законодателство, внесено от Харис и републиканския сенатор Марко Рубио, което защитава човешките права в Хонконг и наложи санкции на лидери на Хонконг, замесени в "подкопаване на основните свободи и автономия" на територията.

Година по-късно Харис е и съавтор на законопроекта относно политиката за правата на уйгурите. Благодарение на нейното активно участие, законопроектът стана закон през 2020 г., давайки на правителството на САЩ възможността да налага санкции срещу "чуждестранни физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека" в Синдзян -Уйгурския автономен регион.

Ръководената от Харис администрация вероятно ще продължи неофициалната си подкрепа за Тайван, особено след като Пекин засили военните си заплахи. През септември 2022 г. тя каза: "Ще продължим да подкрепяме свободата на Тайван, действайки в съответствие с нашата дългосрочна политика".

Като вицепрезидент Харис разговаря както с китайския лидер Си Дзинпин, така и с президента на Тайван Лай Чинг-те. Тя се срещна със Си в кулоарите на срещата на върха на АТИС през 2022 г., като призова китайския лидер да "поддържа канали за комуникация, за да управлява отговорно конкуренцията между нашите страни". Тя се срещна с Лай, който по това време все още не беше президент на Тайван, на церемонията по полагане на клетва на президента на Хондурас Ксиомара Кастро същата година.

Като сенатор Харис наблюдаваше отблизо не само Китай, но и Източна Азия, редовно внасяйки свои или като съавтор законопроекти за защита на човешките права в Мианмар.

Харис се противопостави на усилията на Тръмп "да очарова" севернокорейския лидер Ким Чен Ун и разкритикува администрацията му, че е твърде пасивна в отговор на ядрените заплахи на държавата-измамник.

Харис, чиято майка е индийка, също редовно критикува индийското правителство и се среща с членове на кашмирската диаспора. Отношенията между Харис и правителството на Нарендра Моди изглежда са се подобрили, защото той похвали вицепрезидента по време на държавно посещение във Вашингтон през 2023 г.

Още: Семейство Обама подкрепи Камала Харис за президент на САЩ (ВИДЕО)

Източник: Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес