Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис искала от Зеленски план за наследник в случай на убийство

09 октомври 2024, 12:44 часа • 634 прочитания

Преди началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призовала украинския президент Володимир Зеленски да разработи план за приемственост, в случай че бъде убит или пленен. Това става ясно от откъси от книгата „Война“ на журналиста Боб Удуърд, видели бял свят на 8 октомври.

Зеленски е бил основна мишена на руските опити за убийство в началото на войната. В края на ноември 2023 г. той заяви в интервю за The Sun, че е преживял поне пет опита за убийство. През пролетта на 2024 година Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е разкрила мрежа от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са подготвяли убийството на Зеленски и други високопоставени служители в Украйна: След опитите за убийство: Зеленски назначи нов шеф на личната си охрана.

Снимка: Getty Images

"Ако бъдеш убит, заловен или не можеш да управляваш"

Според Удуърд вицепрезидентът (сега и кандидат на демократите за президент) Харис е казала на Зеленски, че той трябва да започне да мисли за неща като това да има план за приемственост, "който да управлява страната, ако бъдеш заловен, убит или не можеш да управляваш“.

Разговорът се е състоял покрай Мюнхенската конференция по сигурността на 18-20 февруари 2022 г., на която Харис е разкрила на Зеленски, че руската инвазия е неизбежна. Според Удуърд Камала Харис се е опасявала, че това ще бъде последният път, в който представителите на САЩ ще видят Зеленски жив, цитира откъса от книгата CNN.

Съгласно Конституцията на Украйна председателят на парламента Руслан Стефанчук ще поеме лидерството, ако Зеленски не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Още: Зеленски заговори за собствената си смърт: Bild

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес