Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис е готова да води два дебата с Тръмп

15 август 2024, 21:05 часа • 733 прочитания

Екипът за кампанията на Камала Харис заяви, че тя ще дебатира два пъти с републиканския си съперник Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Двата лагера вече се бяха договорили за един президентски дебат на 10 септември и един вицепрезидентски дебат на 1 октомври, но кампанията на Тръмп настояваше за още два президентски дебата през септември и допълнителна среща с вицепрезидента.

„Дебатът за дебатите приключи. Кампанията на Доналд Тръмп прие нашето предложение за три дебата - два президентски и един вицепрезидентски“, се казва в изявление на кампанията на Харис.

Още: Битката на кандидатите за вицепрезидент: Борбата за Белия дом продължава с пълна сила (ВИДЕО)

В него се добавя, че „ако приемем, че Доналд Тръмп действително се появи на 10 септември“, съотборникът на Харис Тим Уолц ще дебатира с избрания от Тръмп вицепрезидент Джей Ди Ванс на 1 октомври, а след това по-късно през октомври ще има още един сблъсък между Тръмп и Харис.

Късното влизане на Харис в надпреварата - на мястото на президента Джо Байдън след оттеглянето му на фона на опасения за възрастта и непопулярността му - на практика я превърна в своеобразен спринт до изборния ден, който е по-често срещан в Европа.

Харис, която вече е новатор като първата жена и първият чернокож и южноазиатски вицепрезидент, се стреми да влезе в историята като първата жена президент и се опитва да се представи пред обществеността преди 5 ноември.

Още: Google: Ирански хакери са взели на прицел предизборните кампании на Харис и Тръмп

Тя и Уолц се отправят към националния конгрес на демократите в Чикаго следващата седмица с впечатляващ старт, в който обърнаха водачеството на Тръмп в социологическите проучвания, разбиха рекордите по набиране на средства и привлякоха огромни тълпи на своите митинги.

Си Би Ес публикува в социалната платформа X съобщение, че е предложила четири потенциални вицепрезидентски дебата през септември и октомври на Уолц, губернатор на Минесота, и Ванс, сенатор от Охайо.

И двамата приеха 1 октомври, който идва след като в няколко щата вече е започнало предварителното гласуване, но Ванс предложи по-ранен дебат на 18 септември.

Още: CNN: Тръмп направи най-малко 20 неверни твърдения в разговора си с Илон Мъск

По-рано той заяви пред Фокс Нюз, че не би участвал в „един от тези фалшиви дебати... където всъщност няма публика“, като срещата между Тръмп и Байдън на 27 юни, която на практика сложи край на предизборната кампания на демократа.

Дебатът между Харис и Тръмп на 10 септември ще се води от Ей Би Си Нюз - канал, който президентът по-рано беше отхвърлил, заявявайки, че е в правен спор с ръководството му.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес