Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как реагираха световните лидери след оттеглянето на Байдън?

22 юли 2024, 06:40 часа • 1376 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън приключи кампанията си за преизбиране вчера, след като колегите му демократи загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп на изборите през ноември месец, посочва БТА.

Още: "Военната помощ за Украйна да продължи": Зеленски благодари на Байдън и чака Камала Харис

Агенцията обобщава реакциите на световните лидери и официални лица по повод решението президента на САЩ Джо Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране на изборите през ноември. 

Реакцията на световните лидери

„Джо Байдън е постигнал много: за страната си, за Европа, за света“, написа в социалната мрежа "Екс" германският канцлер Олаф Шолц.

„Уважавам решението на президента Байдън и очаквам с нетърпение да работим заедно през останалата част от неговия президентски мандат“, посочва в изявление британският премиер Киър Стармър.

„Цялото ми възхищение и признание за смелото и достойното решение на президента Джо Байдън. Благодарение на неговата решителност и лидерство, САЩ преодоляха икономическата криза след пандемията и опасния щурм срещу Капитолия и бяха образцови в подкрепата си за Украйна пред лицето на руската агресия. Голям жест от голям президент, който винаги се е борил за демокрация и свобода“, написа в "Екс" испанският премиер Педро Санчес.

Подкрепят оттеглянето на Байдън, виждат лидерство

„От името на народа и правителството на Ирландия бих искал да ви благодаря, господин президент, за вашето глобално лидерство и вашето приятелство, след като вече обявявате, че няма да се кандидатирате на президентските избори в САЩ през 2024 г.“, каза в изявление ирландският премиер Саймън Харис.

„Уважавам решението на президента Джо Байдън да не се кандидатира за преизбиране. Той обоснова решението си с това, че иска да постави страната пред собствените си интереси. Този аргумент буди уважение", каза норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре в изявление за Ройтерс.

„Господин президент Джо Байдън, много пъти сте вземали трудни решения, които са направили Полша, Америка и света по-сигурни, а демокрацията и свободата - по-силни. Знам, че сте се ръководили от същите принципи, когато обявявахте последното си решение. Може би най-трудното във Вашия живот“, написа в "Екс" полският премиер Доналд Туск.

„Това несъмнено е решение на държавник, който е служил на страната си в продължение на десетилетия. Това е отговорна и трудна в личен план стъпка, но затова тя е още по-ценна“, написа в "Екс" чешкият премиер Петър Фиала.

„Познавам президента Байдън от години. Той е велик човек и всичко, което прави, е ръководено от любовта му към страната. Като президент той е партньор на канадците и истински приятел“, написа канадският премиер Джъстин Трюдо в "Екс", цитиран от Франс прес.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе похвали „лидерството“ на Джо Байдън и неговия ангажимент „към демократичните ценности, международната сигурност, икономическия просперитет и действията в областта на климата за настоящите и бъдещите поколения“.

Израелският президент Ицхак Херцог благодари на американския си колега „за непоколебимата му подкрепа за израелския народ“.

„Бих искал да изкажа най-искрените си благодарности на Джо Байдън за неговото приятелство и неизменна подкрепа за израелския народ по време на дългата му кариера, продължила няколко десетилетия“, заяви Херцог в публикация в "Екс".

"Това си тях работа, това са така да го кажем вътрешни баталии в САЩ. Въпреки, че думата баталия е твърде възвишена, за да я използваме за американските избори. Това са кал, лъжи, фалшиви новини, взаимни унижения и безкрайни опити за скриване на истината. Нека сами се оправят с това, ние няма се намесваме в техния вътрешен живот, в техните избори", каза, на свой ред, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Още: Губернаторът на Калифорния подкрепя Камала Харис за президент на САЩ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес